Узряването на
хинапа, известен в България и като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фурма, бележи началото на есента.
Плодовете му наподобяват на фурми и могат да се консумират както в пресен вариант, така и сушени. Имат леко сладък вкус, тъмен цвят, сипкава консистенция и костилката им е подобна на тази на маслината, но е леко по-издължена.
5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми
Хинапът съдържа изключително ценни за човешкия организъм хранителни вещества като захари, белтъчини, минерали, включително желязо, фосфор, кобалт, йод и калций, както и здравословни мастни киселини. Плодовете му са добър източник на фибри, витамините А, С и витамини от група В.
Освен за храна,
хинапът се използват като лечебно средство при редица заболявания – например на дихателната, на сърдечно-съдовата, храносмилателната и
отделителната система. Неговите плодове имат антиоксидантно и противовъзпалително действие и влияят благоприятно на
сърцето и кръвоносните съдове.
Хинапът регулира холестерола, понижава артериалното налягане и спомага за здравословния кръвен поток.
От години този плод се използва за лечение на стомашно-чревни проблеми, включително подуване на корема, болки в стомаха и хроничен запек. Ефективен е също при
диабет и метаболитен синдром, тъй като спомага за понижаване на кръвната захар. Дори листата му имат интересният ефект да потискат сладкия вкус – ако се сдъвче едно листо, след това в рамките на няколко часа захарта има вкус на пясък.
Едно от най-силните предимства на
хинапа е неговата способност да успокоява ума и невронната активност, както и да подобрява
качеството на съня, благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Те също спомагат за отделянето на серотонин, подобряване на настроението и намаляват
безпокойството.
Изключително богати на
витамин С, сапонини, флавоноиди и полизахариди, плодовете на
хинапа се използват като имуностимулиращо натурално средство. Те се препоръчват за подобряване общото здравословно състояние на организма, а също и при стрес и преумора.
6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма
И понеже точно сега е периодът, в който зрее този
есенен плод, ако забележите
хинап в плод-зеленчука или на местния пазар, не го подминавайте! Опитайте го! Ще се убедите колко приятен е на вкус, а също и в ползите му за здравето.