До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Опитвали ли сте хинап? Хем е вкусен, хем полезен

Опитвали ли сте хинап? Хем е вкусен, хем полезен
Узряването на хинапа, известен в България и като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фурма, бележи началото на есента. Плодовете му наподобяват на фурми и могат да се консумират както в пресен вариант, така и сушени. Имат леко сладък вкус, тъмен цвят, сипкава консистенция и костилката им е подобна на тази на маслината, но е леко по-издължена.

5 изненадващи ползи за тялото от консумацията на фурми

Хинапът съдържа изключително ценни за човешкия организъм хранителни вещества като захари, белтъчини, минерали, включително желязо, фосфор, кобалт, йод и калций, както и здравословни мастни киселини. Плодовете му са добър източник на фибри, витамините А, С и витамини от група В.

Освен за храна, хинапът се използват като лечебно средство при редица заболявания – например на дихателната, на сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система. Неговите плодове имат антиоксидантно и противовъзпалително действие и влияят благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове. Хинапът регулира холестерола, понижава артериалното налягане и спомага за здравословния кръвен поток.

От години този плод се използва за лечение на стомашно-чревни проблеми, включително подуване на корема, болки в стомаха и хроничен запек. Ефективен е също при диабет и метаболитен синдром, тъй като спомага за понижаване на кръвната захар. Дори листата му имат интересният ефект да потискат сладкия вкус – ако се сдъвче едно листо, след това в рамките на няколко часа захарта има вкус на пясък.

Едно от най-силните предимства на хинапа е неговата способност да успокоява ума и невронната активност, както и да подобрява качеството на съня, благодарение на съдържащите се в него флавоноиди. Те също спомагат за отделянето на серотонин, подобряване на настроението и намаляват безпокойството.

Изключително богати на витамин С, сапонини, флавоноиди и полизахариди, плодовете на хинапа се използват като имуностимулиращо натурално средство. Те се препоръчват за подобряване общото здравословно състояние на организма, а също и при стрес и преумора.

6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма

И понеже точно сега е периодът, в който зрее този есенен плод, ако забележите хинап в плод-зеленчука или на местния пазар, не го подминавайте! Опитайте го! Ще се убедите колко приятен е на вкус, а също и в ползите му за здравето.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД