Магданозът е една от най-популярните подправки у нас, която намира широко приложение в голяма част от кулинарните рецепти. Той е ярко зелен на цвят, има интересен вкус и приятен аромат, който се съчетава добре с много от продуктите. Произхожда от Средиземноморието и е широко разпространена в кухните на Близкия изток, Европа и Америка.
Седемте подправки, с помощта на които можете да създадете милион вкусови комбинации
Често определян като едно от най-мощните растения за борба с различни заболявания,
магданозът, добавен в ястията от нашето меню, осигурява голяма хранителна стойност и предлага много
ползи за здравето. Ето някои от тях:
1.
Магданозът е богат на витамини - витамини А и С, които имат антиоксидантно и имуностимулиращо действие, както и витамин К, необходим за съсирването на кръвта и здравето на
костната система.
2. Освен Витамин С, тази
подправка е богата на флавоноиди и каротеноиди, които също имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те спомагат за намаляване риска от редица заболявания, включително рак на дебелото черво, атеросклероза, болест на Алцхаймер, на Паркинсон и
сърдечни заболявания. Също така флавоноидите облекчават възпаленията при артрит и спомагат регулирането на
нивото на кръвната захар.
3. Съдържащите се в
магданоза лутеин, зеаксантин и бета каротин се грижат за здравето на очите и могат да намалят риска от някои очни заболявания. Лутеинът и зеаксантинът спомагат за предотвратяването на дегенерацията на макулата с напредване на възрастта, а бета-каротенът спомага за качеството на
зрението.
4.
Магданозът също подпомага сърдечното здраве, тъй като е богат на фолат (фолиева киселина), която допринася за намаляване риска от сърдечни заболявания.
5.
Пресният магданоз е натурално средство за свеж дъх, особено след консумация на чесън или лук, а екстрактът от растението се отличава с добри антибактериални свойства.
6. Друго полза от популярната
подправка е че подпомага
храносмилането и спомага за намаляване подуването на корема. Ето, че не напразно присъства в чинията Ви...
7. И не на последно място,
магданозът се грижи и за добрият вид на
кожата Ви. Високото съдържание на Витамин С, който участва в производството на колаген в организма, помага за изглаждане на фините бръчки на лицето. Хапвайте
магданоз и кожата Ви ще изглежда гладка и еластична.
За какво помага известната ароматна подправка Копър
Оказва се, че колкото повече
магданоз консумираме, толкова по-здрави ще сме. Има много начини да го използвате в ежедневието си. Независимо дали ще е пресен или сух, освен да украсите салатата си с него, можете да го добавите и към ястия, паста, супи, сосове.
Така, че за да сте здрави, следващият път не махайте стръкчето
магданоз от чинията си!