До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Салатата с или без магданоз – как я предпочитате?

Салатата с или без магданоз – как я предпочитате?
Магданозът е една от най-популярните подправки у нас, която намира широко приложение в голяма част от кулинарните рецепти. Той е ярко зелен на цвят, има интересен вкус и приятен аромат, който се съчетава добре с много от продуктите. Произхожда от Средиземноморието и е широко разпространена в кухните на Близкия изток, Европа и Америка.

Седемте подправки, с помощта на които можете да създадете милион вкусови комбинации

Често определян като едно от най-мощните растения за борба с различни заболявания, магданозът, добавен в ястията от нашето меню, осигурява голяма хранителна стойност и предлага много ползи за здравето. Ето някои от тях:

1. Магданозът е богат на витамини - витамини А и С, които имат антиоксидантно и имуностимулиращо действие, както и витамин К, необходим за съсирването на кръвта и здравето на костната система.

2. Освен Витамин С, тази подправка е богата на флавоноиди и каротеноиди, които също имат  антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Те спомагат за намаляване риска от редица заболявания, включително рак на дебелото черво, атеросклероза, болест на Алцхаймер, на Паркинсон и сърдечни заболявания. Също така флавоноидите облекчават възпаленията при артрит и спомагат регулирането на нивото на кръвната захар.

3. Съдържащите се в магданоза лутеин, зеаксантин и бета каротин се грижат за здравето на очите и могат да намалят риска от някои очни заболявания. Лутеинът и зеаксантинът спомагат за предотвратяването на дегенерацията на макулата с напредване на възрастта, а бета-каротенът спомага за качеството на зрението.

4. Магданозът също подпомага сърдечното здраве, тъй като е богат на фолат (фолиева киселина), която допринася за намаляване риска от сърдечни заболявания.

5. Пресният магданоз е натурално средство за свеж дъх, особено след консумация на чесън или лук, а екстрактът от растението се отличава с добри антибактериални свойства.

6. Друго полза от популярната подправка е че подпомага храносмилането и спомага за намаляване подуването на корема. Ето, че не напразно присъства в чинията Ви...

7. И не на последно място, магданозът се грижи и за добрият вид на кожата Ви. Високото съдържание на Витамин С, който участва в производството на колаген в организма, помага за изглаждане на фините бръчки на лицето. Хапвайте магданоз и кожата Ви ще изглежда гладка и еластична.

За какво помага известната ароматна подправка Копър

Оказва се, че колкото повече магданоз консумираме, толкова по-здрави ще сме. Има много начини да го използвате в ежедневието си. Независимо дали ще е пресен или сух, освен да украсите салатата си с него, можете да го добавите и към ястия, паста, супи, сосове.

Така, че за да сте здрави, следващият път не махайте стръкчето магданоз от чинията си!




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД