Още от древни времена,
гроздето намира редица приложения в нашите географски ширини. Благодарение на достъпността му и широкото му разпространение, от години
гроздето се използва като храна, лекарство, лек за отмора и суровина за вино.
Най-популярно е производството на вино, последвано от това на алкохолни напитки чрез дестилиране. Основоположници на лозарството и винарството са траките, които се считани за едни от най-добрите винари през Античността.
От
червено грозде (червено вино) и
бяло грозде (бяло вино) се произвежда оцет, а от сварен гроздов сок се произвежда оцета балсамико.
Опитвали ли сте някога гроздова мъст? Гроздовата мъст се получава при преработката на различни
сортове грозде и представлява пресен сок от гроздовото зърно, отделен от ципите, семките и пулпата. Гроздовата мъст е вкусна и полезна, тъй като съхранява всички полезни качества на
гроздето.
От гроздовите семки чрез пресоване се добива олио, което намира приложение в кулинарията. Изсушеното
грозде се използва под формата на стафиди, които са богати на антиоксиданти.
И не на последно място - всеки е опитвал лозови сарми - едно от националните ястия в България и по света, за направата на което се използват лозовите листа.
Червеното вино и тъмният шоколад - ключът към вечна младост
Хранителните вещества, съдържанието на захари, фибри и витамини, влизащи в състава на
гроздето, го определят като плод с чудесни
ползи за здравето. Обикновено за директна консумация се използват десертните сортове
грозде.
Съдържанието на захари в
гроздето е много по-голямо, отколкото при другите плодове – над 25%. Те навлизат лесно в кръвообращението и са лесно усвояеми от организма. Това го прави прекрасно за междинна закуска, тъй като спомага за повишаване на енергията.
Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат и противовъзпалителни свойства. Един от тях е ресвератролът, който се намира в ципите на
червеното грозде. Той помага за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, предотвратява натрупването на тромбоцити, намалява кръвното налягане и спомага за нормализирането на сърдечен ритъм.
Багрилните вещества в
гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт. В състава му има
кверцетин, който представлява растителен пигмент и е един от най-важните
биофлавоноиди за имунната система. Благодарение на противовъзпалителния му ефект, консумацията на
грозде може да помогне за както за облекчаване на симптомите на
алергии, включително хрема, сълзене на очите и уртикария, така и за общото укрепване на организма.
Кверцетинът помага при лечение на вирусни инфекции
Тъй като ефективно премахва токсините от организма, консумацията на
грозде е един от най-добрите начини за детокс и изчистване на
белите дробове от натрупаните секрети.
Също така
гроздето е богато и на витамин C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за
зрението.
Калият в
гроздето подкрепя сърдечния мускул, а плодовете и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в
бъбреците или в жлъчката, тъй като гроздето се счита за естествен диуритик.
Магнезият, калцият, фосфорът и желязото, помагат за доброто здраве на
костната система, както и подпомагат лечението на рахит и спомагат за изграждане на костите и зъбите. Доказано е, че при консумация на
грозде се повишава хемоглобина, което оказва благоприятно влияние при установена
анемия.
Независимо дали ще изберете да си хапнете бяло или червено
грозде, то определено ще допринесе за подобряване на здравето и устойчивостта на организма ви. И не забравяйте да го измиете преди консумация!
А ако не обичате да ядете плодове, чаша вино на ден също дава добри резултати, стига да не се прекалява с количеството...