До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Доброто чревно здраве води до добро психично състояние

Доброто чревно здраве води до добро психично състояние
Може би Ви е известно, че натрупаният стрес, безпокойството и депресивните състояния са пряко свързани с балансът на чревната микрофлора. Тревожността оказва влияние както на храносмилането, така и на чревното здраве. Негативните емоции също повишават чувствителността на стомаха и стимулират стомашно-чревните проблеми.

Чаша червено вино е полезна за доброто чревно здраве

Изследванията показват, че връзката между мозъка на човек и стомашно-чревния тракт е двупосочна. Оказва се, че симптомите на безпокойство могат да се повлияят и от подобряването на чревната флора. Според проучванията една трета от хората проявяват симптоми на безпокойство през определен етап от живота си.

Чревната микрофлора – трилионите микроорганизми в червата, които имат важни функции, свързани с имунитета и метаболизма, осигурявайки медиатори на възпалението, нутриенти и витамини, могат да помогнат за подобряването на мозъчните функции.

Има предположения, че доброто чревно здраве е свързано с доброто състояние на нервната система.

Екип от учени изследвал 21 проучвания, включващи общо 1503 души. В 14 проучвания били избрани пробиотици за подобряване на чревната микрофлора, а в останалите – непробиотични средства, като напр. диета. В 7 проучвания добавките съдържали един вид пробиотик, в 2 проучвания имало по два пробиотика, а в останалите 5 имало по три. Като резултат, 11 от 21 проучвания показали подобрение в симптомите на безпокойство вследствие регулиране на чревната микрофлора, което е повече от 50%.

При проучванията, използвали пробиотици, ефективността била 36%, докато при непробиотичните методи, ефективността достигнала впечатляващите 86%. Успеваемостта на последните се дължи вероятно на въвеждането на различни източници на енергия чрез промяна в начина на хранене.

Тази двупосочна връзка между тревожността и чревното здраве дава възможност да се прилага лечение и в двете области, което увеличава шанса за постигане на успешно преодоляване на симптомите.

Храни, които могат да ни избавят от депресия

Следователно, можем да заключим, че с освен всичко друго, правилното хранене и балансът на чревната микрофлора са пряко свързани с доброто психическо състояние. Начинът на хранене има важно значение за поддържането на полезните бактерии в червата ни. Затова ако сте тревожни или сте склонни към депресивни състояния, не бързайте да посягате към антидепресантите – първо се уверете, че храносмилателната Ви система е в добро здраве.

Снимка: silviarita - Pixabay
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД