До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Пескетаринството не е диета, то е начин на живот

Пескетаринството не е диета, то е начин на живот
Начинът на хранене е личен избор, независимо дали става за убеждения, непоносимост към някакви храни, алерия или модерно увлечение. В последните години станаха популярни различни режими на хранене, като всеки от тях печели своите последователи. Така освен месоядци, имаме вегетарианци, вегани, пескетарианци, суровоядци. Знаете ли какви са основните разлики между тях?

При вегетарианството за храна се използват само плодове, зеленчуци и продукти от растително естество, като не се консумира месо. Съществуват няколко разновидности на вегетарианството като ововегетарианство, при което могат да се хранят с яйца, но не и млечни продукти, както и лактовегетарианство, при което се приемат млечни продукти, но не и яйца.

Пет източника на желязо за вегетарианците

Най-стриктният вариант на хранене с растителна храна е веганството. Веганите изключват от менюто си всички животински продукти като месо, риба, млечни продукти и яйца. Те се хранят само с плодове, зеленчуци, ядки, варива и житни култури.

Суровоядството, от своя страна, може да бъде веганско (вегетарианско), при което хората се хранят само със сурови или сушени плодове и зеленчуци. И вторият вид суровоядство е невегетарианското, като при него храненето е със смляно сурово месо; сурова риба и т.н.

Пешетарианството, или пескатарианството, представлява режим на хранене, който включва морските дарове като единствен източник на месо в иначе вегетарианска диета. Този начин на хранене е много близък до известната Седиземноморска диета, тъй като се основава на консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и други полезни неща. Разликата е, че пескетаринството изключва месото и вместо него разчита на морските храни като основен източник на протеин.

Пескетарианците си набавят нужното количество от Витамин В12, благодарение на рибата, която консумират. Освен това морските храни са много добър източник на омега-3 мастни киселини, чиито здравни ползи са всеизвестни. Сардините, рибата тон, сьомгата, херингата, скумрията и пъстървата на богати на тези мастни киселини.

Както всички знаем, препоръчително е да се консумират морски храни няколко пъти седмично, което намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. От друга страна консумацията на месо е свързана с повишен холестерол и от там повишен риск от сърдечни болести. Други проучвания сочат, че пескетарианството намалява риска от колоректален карцином.

По отношение на недостатъците на този тип хранене, може би има само един такъв и той е, че трябва да се внимава за замърсяване, особено бременни, кърмещи и малки деца. Посочените групи е препоръчително да избягват големи дългоживеещи риби – например, тон, акула, риба меч, защото е по-вероятно да съдържат токсини.

Разбира се, пескетарианството не означава, че човек трябва да яде риба на всяко едно хранене. Достатъчно е няколко ястия през седмицата да включват риба или морски дарове, за да си набавите полезните в тях вещества.

Ако усещате, че имате нужда да промените хранителните си навици, направете го - независимо кой начин на хранене ще изберете. Имайте предвид, че изборът да станете вегани или пескетарианци не е като да спазвате определена диета от интернет с цел за 5 дни да свалите 7 килограма. Хранителните ви навици ще се превърнат за вас в нов вълнуващ начин на живот. А в последствие промяната в начина ви на хранене ще регулира теглото ви и ще донесе редица положителни промени и в здравословен аспект.

Средиземноморска диета - насладете се на голямо меню
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД