До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

„Тихите“ мозъци живеят по-дълго – защо е така

„Тихите“ мозъци живеят по-дълго – защо е така
По-малко активните мозъци използват по-малко от енергията на тялото. Ново проучване показва, че „по-малко може би значи повече“, когато става въпрос за мозъчна активност. Според данните спокойният мозък с по-малка невронална активност живее по-дълго.

Храна за мозъка - как да го накарате да мисли по-добре

Мозъкът е най-енергоизискващият орган в нашето тяло, консумирайки близо 1/3 от нашата енергия. За нашите мозъци и тела по-малко е повече и почивката е най-доброто“ – казва един от изследователите в проучването.
Разбира се, учените не твърдят, че мозъкът не трябва да работи, а че трябва да работи в спокойно състояние. Само че в свят като днешния как бихме могли да успокоим мозъците си?

Доктор Клат, професор в Клиниката по Семейна медицина в медицински център в Охайо, специализира в лечение на свързаните с хроничния стрес заболявания. Тя предлага следните стратегии за успокояване на мозъка:

Опознайте тялото си

Когато хората са наясно със собственото си тяло, те по-лесно разбират от какво имат нужда и какво да променят. Като за начало започнете с леки упражнения за разтягане, за да разберете къде задържате напрежение. Кратките медитативни практики, около 5-10 минути дневно, могат да са изключително полезни в това отношение.

Слушайте

В един разговор човек често спира да изслушва останалите, докато изчаква своя момент да заговори. Ако не изслушвате и не се намирате в настоящия момент, може би имате нужда от концентрация и успокояване на мозъка. Не потъвайте в собствените си мисли, давайте им покой от време на време.

Направете равносметка

Клат кара учениците си да направят две таблици – едната показва как биха искали да прекарват двадесет и четирите часа от деня си, а другата показва как в действителност ги прекарват.

Ако двете таблици значително се различават, значи имате проблем.

Мислете за храната си

Често чувате, че трябва да внимавате какво ядете, но замисляте ли се как го ядете? Храната е енергия и средство за преживяване, но нищо не пречи да забавим темпото за малко и вместо да нагълтаме нещо на крак, да седнем и наистина да се насладим на процеса по хранене. А и по този начин си давате малко време да отдъхнете от ежедневието.

Бъдете нащрек за бърн-аут

Клат казва, че симптомите на бърн-аут синдрома включват емоционално изтощение, липса на удовлетвореност от постиженията, липса на ентусиазъм, раздразнителност.

Вино, чай и тъмен шоколад пазят мозъка от болести

„Всичко това не е толкова голям проблем, докато не се превърне в голям проблем. Стигнете ли до бърн-аут, ставате неефективни не само в работата си, но и в живота, който живее.“
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД