До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Сухота в очите или Синдром на сухото око

Сухота в очите или Синдром на сухото око
Синдромът на сухото око обединява група състояния и заболявания, които водят до нарушено овлажняване на предната очна повърхност. Днес това състояние е широко разпространено.

Йога за очите поддържа зрението ни и облекчава напрежението

Всеки 1 от 5 пациента посещаващ очен лекар страда от сухота в очите, но често това състояние остава “пренебрегнато” и е причина за необясними оплаквания от страна на пациентите или самите те не отдават съществено значение на симптомите и не ги съобщават на офталмолога, особено в по леките стадии.

Основните механизми водещи до сухота в очите са:

- намаленото производство на сълза (Синдром на Сьогрен)
- нарушен слъзен филм и повишеното изпарение на сълзата

Слъзният филм има важна роля в подръжката на влажността на предната очна повърхност, почиства очите и има трофична функция за роговицата и участва в рефракцията на окото.

Слъзният филм е съставен е от три слоя: липиден (маслен), воднист слой и мукозен.

Липидният слой е разположен най-повърхностно и възпрепядства бързото изпарение на сълзата. Секретира се от Мейбомиевите жлези.
Воднист слой съставлява 90% от слъзният филм. Секретира се от слъзната жлеза. Има трофична функция за роговицата. Отмива попадналите частици в окото и има антибактериален ефект.
Мукозен слой е най-вътрешния слой. Състои се от муцин и позволява лесното и равномерно разпределение на слъзния филм. Секретира се от жлези разположени в конюнкивата.

Чрез мигателните движения слъзния филм се разстила равномерно по предната очна повърхност.

Причините и рисковите фактори за развитието на сух синдром са множество:

- Фактори на околната среда – сух и горещ въздух, работа на изкуствено осветление, слънце, вятър, прах, дим и др., които водят до бързото изпаряване на сълзата.
- Продължителна работа на компютър или т.н. “Компютърен синдром” - съсредоточаването в компютърния екран, често се съпътства с по-рядко мигане, в следствие на което се нарушава цялостта на слъзния филм и бързото изпарение на сълзата, водещо до сухота, зачервяване, дразнене и нарушено зрение в очите.
- Възраст - с напредване на възрастта количеството на сълзите намалява, като по-често се среща при жените, особено ако са налице хормонални промени (менопауза).
- Автоимунни заболявания - ревматоиден артрит, Синдром на Сьогрен, склеродермия, лупус, дерматози и др.
- Прием на медикаменти водещи до понижена секреция на сълзи – бета блокери, антихистамини, диуретици, антидепресанти, противозачатъчни медикаменти.
- Травми, изгаряния и възпалителни заболявания на очите (конюнктивити), блефарити, херпесна инфекция на очите и др.
- След оперативни интервенции на очите - често се появява или обостря вече съществуващ “сух синдром” – след операция за катаракта и особено след рефрактивна хирургия на роговицата, птеригиум (външно перде).

Клиничната изява - Симптомите могат да варират:

• леко изявена симтоматика – парене, боцкане, усещане за сухота и дискомфорт в очите.
• по-силно изразена симптоматика със зачервяване и чувство за чуждо тяло в очите (пясък), лепкав секрет, често мигане, повишена чувствителност към светлина, съпроводени с възпалителни прояви при тежко изразен сух синдром.
• размазване на зрението, което след премигване се изяснява.
• често се среща и компенсаторно повишено сълзене, но тази сълза не е с нормалния качествен състав, като преобладава воднистата компонента на слъзния филм, което води до по-бързото и изпаряване.

Диагностика

За диагностиката и определяне на степента на сухия синдром е достатъчен преглед от очен лекар, който ще извърши преглед и оценка на състоянието на предната очна повърхност и роговичният епител (оцветяване с флуоресцеин) с помоща на биомикроскопия, определяне на времето на разкъсване на слъзния филм (TBUT), тест на Ширмер за измерване количеството на слъзната секреция.

Най-широко разпространените и често използвани медикаменти за облекчаване на симптомите при сухота в очите са заместителите на сълзата, т.нар. изкуствени сълзи. За предпочитане е да бъдат без консервант.

При по-изразена симптоматика се използват гелове, силиконови тапички за запушване на слъзните точки и възпрепядстване оттока на сълзите.

При изразени възпалителни прояви се прилагат локални кортикостероиди и циклоспорини, но под лекарски контрол, поради изразените странични реакции на медикаментите.

Хомеопатия за очи

В българските аптеки отскоро можете да откриете хомеопатични капки за сухи очи.

Как да предпазим очите?

Хомеопатичното лечение е ефикасна природна алтернатива за лечение на сухи очи, без странични ефекти, подходяща за употреба във всяка възраст.

Симиласан Драй Ай са хомеопатични капки за очи който помагат, бързо да решите проблемите със сухотата в очите.

Могат да се използват от цялото семейство – възрастни и деца над 2 годишна възраст

*Досегашният опит показва, че няма известен риск при бременност или кърмене, когато продуктът се използва в съответствие с препоръките.

Произвеждат се от швейцарската фирма Similasan. Съдържат три активни съставки: Atropa belladonna D6, Euphrasia 3c D6, Hydrargyrum bichloratum D6 в десетични разреждания, които взаимно усилват своето действие.

Хомеопатичните капки за очи Симиласан Драй Ай са лекарствено средство без рецепта. Дозират се 2 до 4 пъти дневно по 1-2 капки във всяко око.

Съчетават се с всякакво друго лечение, предписано от вашия личен лекар или офталмолог.

Д-р Ралица Кермедчиева
СОБАЛ Пентаграм; МЦ "Пентаграм 2012"
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД