Както всеки месец определени плодове и зеленчуци помагат на организма да се адаптира към съответния предстоящ сезон, така в края на лятото,
смокинята ни подготвя за предстоящата есен. През септември човек става по-уязвим за вирусите, температурите се понижават и настинките зачестяват. С настъпващата есен организмът ни се нуждае от повече витамини и минерали, които да повишат имунитета ни.
6 неща, с които да поддържате имунитета си във форма
Смокинята, богата на изключително ценни хранителни вещества, е известна със своите лечебни свойства още от древността. Хората са вярвали, че
смокините могат да лекуват почти всички заболявания. Древните гърци са използвали смокинята за укрепване на организма след боледуване. Днес с
мокиновото дърво все още се счита за свещено в някои райони на Средиземноморието.
Смокините съдържат важни минерали като калций, желязо, калий, магнезий, фосфор, манган и др. Благодарение на наличието на калий, този плод е добро лечебно средство при сърдечно-съдовите и бъбречни заболявания, тъй като има диуретично действие.
Минералите като цинк, манган, магнезий и желязо допринасят за подобряване на репродуктивното здраве. Освен това, като домашно лекарство, консумирането на
смокини помага за преодоляване проблемите с ПМС. Също така помагат и при
анемия, тъй като съдържат желязо и манган, като желязото дори е повече отколкото в ябълките.
Изключително богати на калций, тези плодове подпомагат здравето на костната система, а също така са добър природен лек срещу висок холестерол.
Наличието на бензалдехид и флавоноиди в
смокините им придават противоракови свойства. Освен това те имат алкализиращо действие върху организма. А понеже
сушените смокини са богат източник на антиоксиданти и фибри, те пък помагат за защита срещу рак на гърдата след
менопаузата и при хормонален дисбаланс.
Наличието витамините А, В1, В2, В6, С, РР, Е и К в
плодовете на смокинята укрепват
защитните сили на организма, особено преди настъпването на зимата.
Пресният плод съдържа голямо количество захари, като след изсушаване въглехидратите нарастват двойно. Преобладават фруктозата и глюкозата, а захарозата е в минимално количество.
Тъй като са с високо съдържание на фибри,
смокините придават чувство на ситост и това ги прави предпочитани при
диетични режими и от хора, които желаят да контролират теглото си. Съдържащият се пектин в
смокините също спомага за подобряване на храносмилането и метаболизма.
Листата на смокинята също се използват при лечението на редица заболявания. Например отварата от листата влияе благоприятно при гастрити, ангини, възпаления на венците. А комбинацията на отвара от
листа на смокиня и прясно мляко успокоява сухата
кашлица, помага при коклюш, възпаление на гласните струни, при задух и при болки в стомаха.
От листата на вкусния плод също се извлича етерично масло, което има антибактериално и противогъбично действие.
Плодовете на смокинята съдържат голямо количество целулоза и захари, затова не се препоръчват при остри възпаления на стомашно-чревния тракт и при захарен
диабет. А поради голямото количество оксалова киселина, употребата на
смокини не се препоръчва на хора, болни от подагра. Но пък в състава на
смокините има бета-каротин, на който се дължат подмладяващите им свойства.
Как да се храним при диабет?
Така че ако не страдате от гореспоменатите заболявания и искате да сте здрави, красиви и младолики, яжте
смокини!