До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Пет източника на желязо за вегетарианците

Пет източника на желязо за вегетарианците
Недостигът на желязо води до анемия, която пък от своя страна е свързана с ред други здравословни проблеми. Един от основните източници на желязо е месото, но някои хора, поради разнообразни причини, не желаят да го консумират. За късмет, природата ни е дарила и с други източници на желязо, които са подходящи и за вегетарианци. Ето някои от тях:

Кой живее по-дълго: месоядци или вегетарианци?

1. Спанак

Само една чаша сготвен спанак ви осигурява 6 мг желязо. Но това не е всичко. Листният зеленчук предлага още калий, калций, фибри, витамини А и Е… и сила!

2. Нахут

Експертите по храненето силно препоръчват включването на нахута във вегетарианската диета, защото той е полезен и в една чаша се съдържат около 5 мг. Освен това фибрите му ви държат сити за по-дълго време и помагат за намаляване на лошия холестерол.

3. Обогатени с желязо зърнени закуски

Зърнените закуски от типа на мюсли са чудесно начало за деня, особено ако са обогатени с желязо. Не забравяйте да четете етикета обаче, защото много от тях са с високо съдържание на добавена захар, а това не е добре за вас.

4. Картофи

Съдържанието на желязо е различно в зависимост от типа на картофа. Един червен картоф например доставя около 2,1 мг желязо, докато един голям печен картоф с кожата осигурява над 3 мг желязо. Зеленчукът има и други ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането и стойностите на артериалното налягане.

Повишава ли консумацията на месо риска от рак на гърдата

5. Пречистен карамел

Над 3 мг желязо се съдържат в една супена лъжица от този подсладител заедно с други ценни вещества като калций, магнезий, витамин В6 и важния за здравето на щитовидната жлеза селен.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД