До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Колко дълго продължава ефектът от тютюнопушенето

Колко дълго продължава ефектът от тютюнопушенето
„The Lancet Respiratory Medicine“ излезе с неприятна новина за бившите и настоящите пушачи и тя е, че дългосрочните ефекти от тютюнопушенето настъпват дори и когато пушите по-малко от пет цигари на ден. Друго откритие е, че така наречените „леки“ пушачи имат сходни увреди на белите дробове с „тежките“ пушачи.

Тютюнопушенето прави хората зли и несговорчиви

Макар че много хора смятат пушенето на няколко цигари на ден за безвредно, учените излизат със становището, че то предизвиква сходна вреда с пушенето на две кутии дневно.

Тези резултати идват след анализ на данни от над 25 000 души, разделени в три групи - активни пушачи, бивши пушачи и хора, които никога не са пушили.

Изследванията показали, че при „леки“ пушачи се наблюдава понижение на белодробната функция, сходно с това при „тежките“ пушачи. В рамките на една година и при двата вида пушачи се отчело сходно снижение на белодробната функция.

Учените предупреждават, че много хора подценяват вредата от пушенето на малко на брой цигари и окуражават всички пушачи да се откажат напълно от вредния си навик.

Отказването от тютюнопушенето би могло да предотврати здравословните проблеми, свързани с него, но и в това отношение учените се натъкнали на нещо лошо.

„Ефектите от тютюнопушенето могат да продължат до 30 години след като човек е загасил последната си цигара,“ което хич не звучи мотивиращо за пушачите, които обмислят отказ.

Никорет никотинов спрей – нов начин за отказване на цигарите

„Хората обикновено смятат, че няколко цигари на ден не са вредни, но леките пушачи са с повишен риск от развитие на ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).“ ХОББ се свързва със сърдечни заболявания, рак на белия дроб и високо налягане в белодробните съдове.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД