contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Динята – освежаващият плод за летните горещини

Динята – освежаващият плод за летните горещини
Динята произхожда от Южна Африка, където е била диворастящо пустинно растение и отлично е утолявала жаждата. След като е била култивирана, тя успешно се отглежда в Близкия изток и Южна Европа. Множеството и полезни характеристики я превръщат в супер плод, подходящ за почти всички поради високото съдържание на вода и ниското съдържание на калории.

Идеи за хидратация на кожата през лятото

Интересен факт е че освен сърцевината на динята, кората и семките също могат да се консумират. Те съдържат фолати, магнезий, калий и желязо, както и витамин А, витамин С, витамин В1, В5 и В6. Всички те вещества спомагат нормалната функция на нервната система, повишават имунитета, помагат при сърдечно-съдови заболявания и анемия.

Освен за директна консумация, динята може да бъде добавка към салати, коктейли, мелби, лимонади и студени чайове.

Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. Например в Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена също и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Динята се оказва изключително полезна за здравето, тъй като съдържа редица хранителни вещества, витамини и минерали. Тъй като над 90 % от състава и е вода, през лятото е подходящ плод, който хидратира тялото и е предпочитан при диетични режими, тъй като е богат на фибри, нискокалоричен е и има антиоксидантен ефект.

Колкото по-червена е динята, толкова по-висока е концентрацията на ликопен в нея. Тя съдържа около 40% повече ликопен от суровите домати. Ликопенът представлява мощен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали, предизвикващи клетъчно увреждане, като заедно с това оптимизира имунната защита. Научно доказано е, че ликопенът намалява риска от появата на ракови заболявания.

Отслабването е най-добрата профилактика на рака

Ако се яде в разумни количества, динята не би трябвало да причинява сериозни странични ефекти. Обаче, може да възникнат някакви проблеми, ако твърде много ликопен или калий се натрупат в организма. Имайте предвид, че при консумация на повече от 30 mg ликопен дневно, е възможно да получите гадене, диария, лошо храносмилане и подуване. Въпреки че динята е добър избор през летния сезон, особено за тези, които искат да отслабнат, добре е да сме умерени в приетото количество и да не се стига до крайности.




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД