Динята произхожда от Южна Африка, където е била диворастящо пустинно растение и отлично е утолявала жаждата. След като е била култивирана, тя успешно се отглежда в Близкия изток и Южна Европа. Множеството и полезни характеристики я превръщат в
супер плод, подходящ за почти всички поради високото съдържание на вода и ниското съдържание на калории.
Идеи за хидратация на кожата през лятото
Интересен факт е че освен сърцевината на
динята, кората и семките също могат да се консумират. Те съдържат фолати,
магнезий, калий и желязо, както и витамин А, витамин С, витамин В1, В5 и В6. Всички те вещества спомагат нормалната функция на нервната система, повишават
имунитета, помагат при
сърдечно-съдови заболявания и
анемия.
Освен за директна консумация,
динята може да бъде добавка към салати, коктейли, мелби, лимонади и студени чайове.
Кората на
динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. Например в Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от
диня е разпространена също и в Русия.
Семената на
динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
Динята се оказва изключително полезна за здравето, тъй като съдържа редица хранителни вещества, витамини и минерали. Тъй като над 90 % от състава и е вода, през лятото е подходящ плод, който хидратира тялото и е предпочитан при диетични режими, тъй като е богат на фибри, нискокалоричен е и има антиоксидантен ефект.
Колкото по-червена е
динята, толкова по-висока е концентрацията на ликопен в нея. Тя съдържа около 40% повече ликопен от суровите домати. Ликопенът представлява мощен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали, предизвикващи клетъчно увреждане, като заедно с това оптимизира имунната защита. Научно доказано е, че ликопенът намалява риска от появата на ракови заболявания.
Отслабването е най-добрата профилактика на рака
Ако се яде в разумни количества,
динята не би трябвало да причинява сериозни странични ефекти. Обаче, може да възникнат някакви проблеми, ако твърде много ликопен или калий се натрупат в организма. Имайте предвид, че при консумация на повече от 30 mg ликопен дневно, е възможно да получите гадене,
диария, лошо храносмилане и подуване. Въпреки че
динята е добър избор през летния сезон, особено за тези, които искат да
отслабнат, добре е да сме умерени в приетото количество и да не се стига до крайности.