До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Пиете ли достатъчно вода през топлите летни дни?

Пиете ли достатъчно вода през топлите летни дни?
Водата е жизненоважна за нашето съществуване. Всички жизнени процеси, които протичат в човешкото тяло са свързани с нея. Водата разтваря хранителните вещества, извежда отпадните продукти. Тя осигурява обмяната на веществата и е среда, в която протичат всички биохимични процеси. В човешкото тяло има около 70 – 75% вода, като по-голямата част от нея се съдържа в клетките.

Чудесaта, които водата прави с нашето тяло

За да се намира в добро физическо състояние и ефективност, всеки човек има нужда да приема около 2 литра вода на ден. В топло време или ако извършва тежък физически труд, твърде възможно е 2 литра да се окажат недостатъчни за поддържане на нормална физическа активност за повече от няколко дни или седмици. При дишане, потене и уриниране също се отделя част от водата, която е в нашия организъм.

За да се постигне баланс на количеството вода, необходимо за жизнените функции на тялото и да се чувстваме в добро физическо състояние, трябва отделеното количество вода да бъде възстановено. Ако този баланс е нарушен, ние ще се чувстваме уморени и неефективни вследствие на обезводняване. Възможно е се появят и симптоми на дехидратация като замаяност, понижаване на кръвното налягане, суха кожа, мускулни спазми, главоболие и понижена концентрация. Ето защо е добре през по-топлите дни да се пие достатъчно количество вода.

Как да разберем колко вода е нужно да изпиваме на ден?

За хората с нормално тегло препоръчителния дневен прием е около 8 чаши вода дневно или приблизително 1,5 л. Един от начините, по които може да се изчисли необходимото приблизително количество вода, което трябва да си набавяте, е като умножите теглото си по 35 мл. Например: ако тежите 50 кг, е добре да пиете по 1,75 л вода дневно, но човек, който тежи 80 кг ще трябва да изпива по 2,8 л вода.

Когато изчислявате, добре е да имате предвид, и следните факти:

• Бебетата и децата имат по-голямо процентно съдържание на вода от възрастните.
• Жените имат по-малко процентно съдържание на вода от мъжете.
• А хората с наднормено тегло имат по-малко процентно съдържание на вода от хората с нормално тегло.

А също така е възможно да се нуждаете от повече вода, ако тренирате или се потите обилно. Но ако често приемате други напитки или в менюто ви присъстват повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, то тогава и количеството вода, което ще можете да приемете за денонощието ще бъде по-малко.

Защо да пием хидрогенирана вода с допълнителни водородни молекули?

Как да не пропускаме да пием достатъчно вода?

В своето забързано ежедневие често не си даваме сметка, че просто забравяме да пием вода. За да поправите това, носете със себе си бутилка пълна с вода или я поставете на видно място (например, ако работите на бюро, поставете бутилката пред себе си, за да я виждате и да се подсещате). Или си създайте навика да пиете чаша вода след всяко ставане от работното си място. Също така специалистите препоръчват да се пие по чаша вода преди всяко хранене.

След няколко седмици вече ще сте придобили навика да пиете достатъчно вода.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД