До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ролята на трите макулни пигмента за зрението

Ролята на трите макулни пигмента за зрението
В задната вътрешна част на очната ябълка е разположена тъкан чувствителна на светлина, която се нарича ретина, а в задната част на самата ретина се намира малка област, наречена макула (жълто петно). Макулата е тази част от окото, благодарение на която виждаме ясно в детайли и извършваме основни ежедневни дейности, като четене, писане, каране на автомобил. В макулата са разположени клетки, наречени фоторецепторни, които улавят светлината, а пред тях има слой защитен пигмент, наречен макулен пигмент. С времето и под въздействие на много фактори макулата може да се увреди.

Топ съвети за здрави очи

Увреждането на макулата често е свързано с намаляване и изтъняване на защитния макулен пигмент. Този пигмент предпазва макулата от вредното въздействие на синия спектър на светлината. Разрушаването на защитния слой от макулни пигменти може да причини увреждане на макулата с последващо увреждане на централното зрение, като постепенно може да доведе до слепота.

Увреждането на макулата е най-честата причина за загуба на зрението в развитите страни. Рисковите фактори, които водят до увреждане на макулата са възраст над 50 г., тютюнопушене, високо кръвно налягане, атеросклероза, наднормено тегло, неправилната диета, бедна на каротеноиди и данни за фамилна обремененост за заболявания на макулата и ретината.

Макулния пигмент е изграден от каротеноидите лутеин, мезо-зеаксантин и зеаксантин. Те се разпределят по много специфичен начин в макулата. Периферията на макулата съдържа предимно лутеин. Докато в центъра на макулата доминиращ е мезо-зеаксантин и между тези две области се намира зеаксантин. Каротеноидите не могат да бъдат синтезирани от тялото, така че приемът от диетата е единственият начин за набавянето им. Каротеноидите се срещат най-вече в листни зелени зеленчуци, яйчен жълтък и риба.

Лутеинът и зеаксантинът например се намират във високи концентрации в чушките и зеленолистните зеленчуци, като спанак, докато мезо-зеаксантинът се намира в някои риби, като пъстървата например.

Ролята на макулните пигменти е много важна. Те филтрират късовълновата синя светлина, която е високоенергиина и води до увреждане на фоторецепторните клетки. От друга страна макулните каротеноиди са мощни антиоксиданти и неутрализират оксидативния стрес в тези области на ретината. Когато пигментът в макулата започне да изтънява се влошава усещането за контраст, появява се и дразнене при ярка светлина, например – фарове през нощта, изгряващо слънце, проблясъци от вода.

Последните данни сочат, че приемането на препарати съдържащи тройна комбинация макулни каротеноиди Мезо-Зеаксантин, Лутеин и Зеаксантин в съотношение 10:10:2 има най-добър отговор по отношение възстановявянето на макулния пигмент и подобряване на усещането за контраст и визуална ефективност. Много е важно наличието на Мезо-зеаксантин, защото този каротеноид се среща в малко храни, разполага се най-вече в централната част на ретината и играе основна роля за нормалната физиология на окото. Освен това трите макулни каротеноида имат най-мощен ефект в тройна комбинация защото си взаймодействат и допълват. Клиничните данни сочат, че тройната комбинация макулни каротеноиди Мезо-зеаксантин, Лутеин и Зеаксантин в съотношение 10:10:2 мг. има по-добър ефeкт за увеличаване плътността на макулния пигмент, в сравнение с останалите продукти.

Сега вече и в България има продукт, които съдържа тройна комбинация макулни каротеноиди Мезо-Зеаксантин : Лутеин : Зеаксантин в точно определено съотношение 10:10:2 мг. В дневен прием от една желатинова капсула. Това е МАКУШИЛД на фармацевтичната компания АLLIANCE PHARMA от Великобритания. Продуктът е наличен от 2006 г. и е помогнал на хиляди в много страни по света.

Данни, публикувани през последните години доказват, че употребата на трите макулни каротеноиди в съотношение Мезо-Зеаксантин : Лутеин : Зеаксантин от 10:10:2 [мг], води до значително увеличаване на серумната концентрации на тези каротеноиди и последващо повишаване на макулния пигмент, свързано с подобряване на основните показатели на зрението.

Йога за очите поддържа зрението ни и облекчава напрежението

Препоръчително е хора с рискови фактори, като възраст над 45-50 г., тютюнопушене, съдови заболявания, високо кръвно налягане и данни за роднини, страдащи от заболяване на макулата, да посещават често специалист офталмолог, където да получат съвети за начините на профилактика на уврежданията на макулата.

д-р С.Станчев / Авендра Фарма
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД