До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

„Синдромът на разбитото сърце“ като последствие от КОВИД-19

„Синдромът на разбитото сърце“ като последствие от КОВИД-19
Учените в САЩ установиха още една вреда за здравето, възникваща в резултат пандемията КОВИД-19. Все повече хора преживяват „Синдрома на разбитото сърце“, който настъпва след значителен емоционален или физически стрес.

Яжте лилави картофи против високо кръвно и за здраво сърце

Според ново проучване сред американци, нарастващата честота на стрес и безпокойство е отговорна за появата на синдрома. Учените казват обаче, че синдромът на разбитото сърце засяга предимно хора, които не са били заразени с вируса КОВИД-19.

Разбира се, не можем да виним КОВИД-19 директно за тези поражения. Пандемията води до стресори, които засягат аспекти от физическото и емоционалното здраве на хората, допринасящи за сърдечните проблеми.

„Повишението в социално-икономическия и психологическия стрес вследствие пандемията буквално зачести случаите на кардиомиопатиите, предизвикани от стрес,“ казва един от водещите на проучването, д-р Калра, интервенционален кардиолог. 

Синдромът на разбитото сърце настъпва, когато част от сърцето се увеличи и не може да изтласка кръв пълноценно. Симптомите включват затруднено дишане и болки в гърдите.

За щастие, повечето хора с този синдром могат да бъдат излекувани в рамките на месец-два, твърдят авторите на проучването.

Облекчете стреса с това лесно дихателно упражнение

Според здравни експерти, които нямат връзка с конкретното проучване, повишената честота на синдрома на разбитото сърце не би трябвало да ни изненадва, тъй като от дълго време е известно, че стресът има негативни последици върху организма.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД