До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Розмаринът подобрява паметта и мозъчните способности

Розмаринът подобрява паметта и мозъчните способности
Розмаринът произхожда от Средиземноморието и принадлежи към семейството на ментата, което включва още ригана и босилека. Известен с ароматните си листа, той намира приложение както в кулинарията, така и в медицината, а антибактериалните и антиоксидантните му свойства са познати на хората още от далечно минало.

Храни, които водят до отслабване на паметта

В Древна Гърция например, студентите консумирали розмарин за по-добро представяне на изпити.

Не едно проучване показва, че защитните ефекти на розмарина срещу действието на свободните радикали в мозъка се дължат на съдържащата се в него карнозна киселина. Тя действа като антиоксидант и предпазва мозъка от невродегенеративни заболявания.

В едно конкретно проучване се изследвало влиянието на прах от сушени розмаринови листа върху когнитивните способности. Двадесет и осем непушачи в добро здраве и на средна възраст от 75 години получили прах от розмарин в различни дози, след което било подложени на компютърни тестове за оценка нивото на мозъчното им представяне.

Участниците били тествани по пет пъти след прием на пет различни дози. Петте идентични теста били направени в рамките на час след консумацията, два и половина часа по-късно, четири и шест часа по-късно.

При анализ на резултатите било установено, че по-ниските дози подобрявали скоростта на запаметяване повече от високите дози, които дори имали противоположен ефект. Това показало, че консумацията на малки количества розмарин е най-добрият начин за възползване от качествата му.

Нова тактика за бързо и трайно запаметяване на нова информация

В друго проучване пък учените проследили влиянието върху настроението и когнитивното представяне при вдишване на аромат на розмарин. Докато настроението не показало особено повлияване, то скоростта и качеството на когнитивните способности отчетливо се подобрили. Според учените този ефект се дължи на съдържащия се в розмариновото масло химикал 1,8-цинеол, познат още като евкалиптол.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД