До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

До какво може да доведе недостигът на Селен в организма

До какво може да доведе недостигът на Селен в организма
За дефицита на селен не се говори толкова често колкото за този на витамин В и D, но това не значи, че той не е по-малко важен за разнообразните процеси в тялото, като синтеза на ДНК, репродукцията, имунитета, ендрокринните процеси, метаболизма и сърдечно-съдовата система.

Високи дози витамин Е и селен водят до повишен риск от развитие на рак на простатата

На някои места по света, като Китай например, в почвата се съдържа по-малко количество селен, което е причина за възникване на селенов дефицит в добитъка, изразяващо се в заболяване на мускулите, предизвикано от оксидативен стрес.

Някои хора са по-чувствителни към дефицита на селен.

Една такава група са бременните жени, при които той може да доведе до спонтанен аборт, органна увреда на плода, раждане на недоносен плод. И в двата пола селеновият дефицит може да предизвика безплодие.

Дефицитът на селен е по-чест при хора на диализа, както и ХИВ позитивни. Среща се още при непълноценно хранене.

Изолираният селенов дефицит не води до здравословни проблеми, но при наличие на други заболявания и състояния, могат да възникнат някои от следните оплаквания:

Намалена мускулна сила.

Дефицитът на селен води до засягане на скелетната, както и на сърдечната мускулатура – болест на Кешан.

Умора.

Дефицити на различни витамини и минерали водят до хронична умора и селенът е един от тях. Освен това умората може да е симптом на нарушена функция на щитовидната жлеза, която също възниква при селенов дефицит.

Занижени мозъчни способности.

Проучванията показват, че възрастните с ниски нива на селен се представят по-зле на тестове за оценка на мозъчното функциониране.

Нарушена имунна функция.

Инфекциите е по-вероятно да се усложнят с бъбречна, дихателна или сърдечна недостатъчност при съпътстващ селенов дефицит.

Максимални дневни дози витамини и минерали

Селенът се абсорбира по-лесно от хранителни източници, отколкото от хранителни добавки, но не забравяйте, че твърде много селен може да бъде токсичен за тялото. Признаци за селенова токсичност са: обриви, диария, гадене, промени в цвета на зъбите, лош дъх, раздразнителност. Докато се храните правилно и пълноценно, не би трябвало да бъдете изложение на риск от предозиране със селен.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД