До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Стереотипът „глупава блондинка“ - Трябва ли да му вярваме?

Стереотипът „глупава блондинка“ - Трябва ли да му вярваме?
Да бъдеш блондинка понякога е нож с две остриета. Русите жени се приемат за много привлекателни, но също така получават репутация на недотам интелигентни и професионални в работата.

Стереотипът за глупавите блондинки е повсеместен, но поредното проучване го оборва.

Привилегиите, които носи русият цвят на косата

Екип от учени в САЩ провел проучване сред 10 878 американки и установил, че средното IQ на естествено русите жени е 103.2, за брюнетките е 102.7, а за червенокосите 101.2.

„Проучванията показват, че този стереотип често влияе върху назначаването, повишението и други социални взаимодействия,“ казва един от авторите на проучването. „Но текущото проучване показва, че не би трябвало да има никаква дискриминация на блондинките на база тяхната интелигентност.“

За да се елиминират всякакви расови и етнически възможни отклонения, всички изследвани жени в проучването били бели. Не само че и руси, и брюнетки, и червенокоси имали приблизително еднакво средно IQ, но и както се вижда, по-малко вероятно е блондинките да са в най-ниската категория. Заради това, разбира се, не можем да твърдим, че блондинките са най-умни, но със сигурност не можем и да кажем, че са по-глупави.

Проучването не насочва към генетична връзка между цвета на косата и интелигентността, но блондинките било по-вероятно да са израснали в домове с повече материали за четене в сравнение с жените с другите цветове на косите.

„Ако блондинките имат някакво леко предимство, то просто е защото е по-вероятно те да са израснали в домове с повече интелектуална стимулация.“

Русите жени са най-желани в сайтовете за запознанства

Макар и да е интересно, проучването може и да има някои недостатъци – 20.7% от белите жени твърдели, че са естествено руси, в сравнение с 17.1% от белите мъже. Така че е възможно около 3.5% от жените да са излъгали за естествения цвят на косата си. Това обаче едва ли има съществено значение за крайния резултат от проучването.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД