До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Седем мита за съня, които е добре да знаете

Седем мита за съня, които е добре да знаете
Много от дългогодишните вярвания за съня се оказват мит. Ето няколко от най-разпространените митове, в които най-вероятно и вие вярвате:

1. Можете да преживявате с по-малко от седем часа сън на нощ

Някои редки хора наистина могат, но мнозинството се нуждаят от седем/осем часа. В началото последиците от недостига на сън са минимални, като леко забавено време за реакция, повишена раздразнителност и желание за вредни храни. Дългосрочни последици от недоспиването могат да бъдат високото кръвно налягане, повишен риск от сърдечно-съдови болести и диабет.

2. Събуждането посред нощ значи, че не спите добре

По време на сън минаваме през различни фази и цикли, така че е нормално да се събудите за кратко между циклите. Ако се чувствате отпочинали през деня, събуждането, за да се завъртите няколко пъти в леглото през нощта, вероятно не трябва да ви притеснява.

5 лесни трика за по-добър сън

3. Приспива ви се, когато сте отегчени

Отегчението може да замаскира наличен недостиг на сън, но само по себе си не може да ви накара да ви се спи.

4. Успешните хора не спят много 

Сънят е за всеки и е критичен за доброто представяне, физическото и психическото здраве. Научните доказателства показват, че по-голямото количество сън се свързва с по-добро представяне.

5. По време на сън си почива мозъкът

По време на сън си почива не само мозъкът, но и цялото тяло. Проучване показва, че мастните клетки от коремната област отговарят различно на инсулина след период на недостатъчно сън, което показва, че сънят може би е важен регулатор на енергийния метаболизъм в периферните тъкани.

Захарта нарушава значително качеството на съня ни

6. РЕМ сънят е най-дълбоката и най-важната фаза

Това не е вярно. Бавновълновият сън е най-дълбоката фаза и се приема за възстановителен сън. През тази фаза се секретира и най-голямото количество растежен хормон – той се секретира периодично през деня, но голямо количество се освобождава от него около час след началото на бавновълновия сън.

7. Сънят си е сън

Хората с наднормено тегло, които хъркат, може дори да не осъзнават, че сънят им е нарушен. Могат да си мислят, че получават достатъчно сън и да не разбират защо се чувстват уморени през деня. Същото важи и за алкохола – може да ви помогне да заспите, но нормалният ход на съня ще бъде нарушен и може да не успеете да се наспите добре. Следователно е възможно да прекарвате необходимите часове в леглото, но пак да не се наспивате достатъчно.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД