Знаете ли какво е общото между
вино,
чай и
тъмен шоколад?
И трите съдържат съставки, които осигуряват добро качество на живота в дългосрочен план!
Ново проучване установява, че
чаят,
виното,
тъмният шоколад, някои плодове и зеленчуците могат значително да
понижат риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер благодарение на
флавоноидите, които се съдържат в тях.
Червеното вино и тъмният шоколад - ключът към вечна младост
Флавоноидите са група фитонутриенти, отговорни за цвета на зеленчуците и плодовете, заедно с каротеноидите. Те са известни с разнообразните си
здравни ползи като защита на кожата, контрол на
кръвното налягане и
кръвната захар, подобрена мозъчна функция. Освен това имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
В конкретното проучване изследователите проследили как диетите, богати на
флавоноиди, намаляват честотата на деменция и болестта на Алцхаймер сред 2800 души на възраст 50 и над 50 години.
Изследователите отбелязват, че макар да не съществува ефективно медикаментозно лечение срещу
болестта на Алцхаймер и свързаната с него
деменция, съществуват някои „променливи рискови фактори“, които могат да повлияят риска за развитие на тези състояние. Сред тези фактори е
храненето.
Водещите на проучването се фокусирали върху Средиземноморската диета, тъй като при нея се набляга на консумацията на богати на
флавоноиди плодове и зеленчуци. Те установили, че тази диета може да играе съществена роля в превенцията на когнитивни проблеми в по-късен етап от живота.
Средиземноморска диета - насладете се на голямо меню
В началото на проучването всички участници нямали
болест на Алцхаймер или
деменция. След известно време част от тях били диагностицирани с ментални проблеми. На база редовно проведени проучвания учените открили, че тези, които приемали храни и напитки с високо съдържание на
флавоноиди имали значително по-малко занижение в когнитивните функции.