До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Вино, чай и тъмен шоколад пазят мозъка от болести

Вино, чай и тъмен шоколад пазят мозъка от болести
Знаете ли какво е общото между вино, чай и тъмен шоколад?

И трите съдържат съставки, които осигуряват добро качество на живота в дългосрочен план!

Ново проучване установява, че чаят, виното, тъмният шоколад, някои плодове и зеленчуците могат значително да понижат риска от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер благодарение на флавоноидите, които се съдържат в тях.

Червеното вино и тъмният шоколад - ключът към вечна младост

Флавоноидите са група фитонутриенти, отговорни за цвета на зеленчуците и плодовете, заедно с каротеноидите. Те са известни с разнообразните си здравни ползи като защита на кожата, контрол на кръвното налягане и кръвната захар, подобрена мозъчна функция. Освен това имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

В конкретното проучване изследователите проследили как диетите, богати на флавоноиди, намаляват честотата на деменция и болестта на Алцхаймер сред 2800 души на възраст 50 и над 50 години.

Изследователите отбелязват, че макар да не съществува ефективно медикаментозно лечение срещу болестта на Алцхаймер и свързаната с него деменция,  съществуват някои „променливи рискови фактори“, които могат да повлияят риска за развитие на тези състояние. Сред тези фактори е храненето.

Водещите на проучването се фокусирали върху Средиземноморската диета, тъй като при нея се набляга на консумацията на богати на флавоноиди плодове и зеленчуци. Те установили, че тази диета може да играе съществена роля в превенцията на когнитивни проблеми в по-късен етап от живота.

Средиземноморска диета - насладете се на голямо меню

В началото на проучването всички участници нямали болест на Алцхаймер или деменция. След известно време част от тях били диагностицирани с ментални проблеми. На база редовно проведени проучвания учените открили, че тези, които приемали храни и напитки с високо съдържание на флавоноиди имали значително по-малко занижение в когнитивните функции.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД