До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Здравословно ли е да ядем бадеми всеки ден?

Здравословно ли е да ядем бадеми всеки ден?
Независимо дали ги консумираме цели, натрошени или под формата на брашно, бадемите са мощен източник на полезни вещества и напълно заслужават да бъдат класифицирани в групата на „супер храните“.

В четвърт чаша бадеми (приблизително 20-25 ядки) се съдържат значителни количества полезни мазнини, около 6 гр. растителен протеин, 4 гр. фибри, половината от препоръчителната дневна доза витамин Е, магнезий, витамин Б и малки количества калций, желязо и калий.

Шепа ядки на ден намалява риска от широк спектър заболявания

Витамин Е е антиоксидант, защитаващ клетките от увреда и преждевременно стареене и болести, поддържа имунитета, намалява възпалението, подобрява кръвотока и предпазва от невродегенеративни заболявания.

Магнезият играе съществена роля за мозъчното здраве, настроението и съня, регулацията на кръвната захар и артериалното налягане. Целият пакет полезни вещества в бадемите помага за поддържане на костната плътност.

Антиоксидантите са концентрирани в кафявия слой от обвивката на бадемите. В едно проучване, в хода на което мъже и жени консумирали около 70 гр. бадеми ежедневно, се установило снижаване на кръвните биомаркери за оксидативен стрес с 27% в рамките на месец.

Бадемите подобряват и чревното здраве. Установено е, че те могат да действат като пребиотици, храна за свързаните с имунитета бактерии в червата. В рамките на 8-месечно проучване е установено, че редовната консумация на бадеми води до важни промени в чревния микробиом, включително понижаване на патогенните бактерии и увеличаване на разнообразието от полезни бактерии. 

По отношение на сърдечно-съдовото здраве бадемите действат по няколко начина. Тези ядки поддържат нивата на „добрия“ холестерол и помагат за намаляване на „лошия“. Бадемите и други ядки помагат още за понижаване на артериалното налягане и подобряване функцията на съдовете.

Ако се стремите към редукция не теглото, бадемите може да ви помогнат. Освен че са доста засищащи, те са богати на полезни мазнини, протеини и фибри. Скорошно проучване установява, че бадемите всъщност са с около 20% по-малко калорични от енергийната стойност върху опаковката, тъй като някои от калориите им не се усвояват.

Защо да активираме ядките си?

И накрая – възможно е бадемите да имат и анти-ейджинг ефект. Здрави жени в постменопауза били разделени на две групи. В продължение на 16 седмици едната група приемала 20% от дневните си калории от бадеми, другата група приемала тези 20% от други храни. Лицеви фотографии и система за анализ на изображенията били използвани за оценка на количеството на бръчките и тяхната тежест в началото и в края на проучването. И изненадващо било установено, че в групата с консумация на бадеми имало значително снижаване в степента на изразеност на бръчките. Още една причина да се насладим на тези вкусни ядки!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД