До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Преяждането от скука е нещо съвсем реално

Преяждането от скука е нещо съвсем реално
Скуката може да бъде добро или лошо нещо – зависи какво произлиза от нея. Ако провокира креативното ви мислене – чудесно, но ако ви кара да се впуснете в опасни начинания като злоупотреба с опасни субстанции или самонараняване, това не е добре.

Не е добре и да преяждате от скука.

Скуката е емоция, подобно на самотата и гнева. Също така е и сигнал, който ни съобщава, че по някаква причини не можем или няма да се ангажираме с по-смислено начинание.

Контролирайте преяждането в две лесни стъпки

Ако сте склонни към емоционално преяждане, тоест отговаряте на емоциите с хранене, то вероятно скуката също провокира апетита ви.

Какво да направите, ако преяждате от скука?

На първо място спрете да си повтаряте „скучно ми е“. Ако постоянно си повтаряте колко сте отегчени, това става част от вашата система от вярвания. Започвате да смятате, че се отегчавате толкова лесно, преди дори да намерите нещо друго, с което да запълните времето си. Помислете си: храненето е временно удоволствие и вероятно ще се отегчите отново много скоро, което пък ще е причина да ядете отново.

Запитайте се: Защо не правите нещо друго? Имате свободно време, страхувате ли се да пробвате нещо ново? Страхувате се от провал или от ангажиране? Скуката и емоционалното хранене по-безопасни и по-комфортни ли са за вас от това да пробвате нещо ново?

Понякога е трудно да направите разлика между истински глад и емоционален глад, защото усещането е сходно, а резултатът един и същ – ядете. Когато наистина сте гладни, стомахът ви е празен и почти всяка храна би ви задоволила. При емоционалното хранене вероятно имате желание за определена храна. Следващия път, когато тършувате из кухнята, спрете и се запитайте дали наистина сте гладни и дали можете вместо това да правите нещо друго.

Воденето на записки ще ви помогне да видите кога, какво и по колко ядете. Така ще видите нагледно какви са хранителните ви навици. Например, може би не осъзнавате, че хапвате по няколко междинни закуски всеки следобяд, докато сте на компютъра. 

Може да мислите, че храненето от скука е нещо временно, но това не е съвсем така. Преяждането може да се превърне както във физически, така и в психологически навик. Стомахът има „мускулна памет“. Мускулната стена на стомаха свиква към задържане на определено количество храна преди да се разшири достатъчно, за да изпрати сигнал за ситост към мозъка.

Седем причини да се чувствате постоянно гладни

Когато ядете три пъти на ден, мозъкът и стомахът изпращат сигнали за ситост и глад три пъти на ден. Когато обаче ядете хаотично шест-осем пъти на ден, тези сигнали се изпращат регулярно толкова пъти на ден. Започвате да се чувствате гладни по-често.

Слагайки край на преяждането от скука, ще „превъзпитате“ мускулната памет на стомаха си да спре да изпраща сигнали за глад толкова често.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД