До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Как се развива толерантност към кофеина

Как се развива толерантност към кофеина
Кофеинът е стимулант, който се открива естествено в напитки като кафе и чай. Той увеличава веществата в мозъка, които подобряват настроението и концентрацията и намаляват умората. Затова много хора започват деня с ароматно кафе или чай.

Кафе или черен чай – кое да изберем?

Счита се, обаче, че с течение на времето стимулиращите ефекти на кофеина намаляват поради развитие на толерантност на организма към него или намаляване на отговора към неговите ефекти.

Как се развива кофеиновата толерантност?

Кофеинът действа предимно блокирайки аденозиновите рецептори в мозъка, които играят роля в съня, събуждането и когницията (познавателните актове). Молекула, наречена, аденозин, се свързва с тези рецептори и блокира освобождаването на мозъчни медиатори като допамин, който повишава възбудимостта. Като спира свързването на аденозина с тези рецептори кофеинът увеличава освобождаването на стимулиращи медиатори, които намаляват умората и повишават бдителността.

Едно проучване показва, че високи дози кофеин могат да блокират до 50% от аденозиновите рецептори в мозъка. Стимулиращият ефект на кофеина настъпва 30-60 минути след консумация и продължава средно 3-5 часа.

Но според учените редовната консумация на кофеин увеличава производството на аденозинови рецептори в тялото, което съответно понижава кофеиновите ефекти и води до развитие на толерантност с течение на времето.

Толерантност към ефектите на кофеина се наблюдава по отношение на артериалното налягане, издръжливостта, бдителността и представянето.

Кофеинът увеличава артериалното налягане за кратко, но при редовна консумация бързо се развива толерантност към неговите ефекти. Според едно проучване кофеинът значително увеличава кръвното налягане в сравнение с плацебо, но този ефект изчезва на осмия ден.

Няколко проучвания са показали, че кофеинът подобрява мускулната сила и издръжливост, но и този ефект намалява с времето.

Добра идея ли е да подслаждаме кафето си с мед

Стимулиращият ефект на кофеина върху мозъчната бдителност и представяне са наблюдавани при хора, които не го консумират редовно. При тези, които редовно го консумират, подобрените мозъчни функции се дължат на потискане на симптомите на абстиненция, а не на повишаването им над нормалното състояние.

Как да преодолеем кофеиновата толерантност?

Като намалите приема на кофеин или го консумирате не толкова често. Консумацията на по-големи количества от обичайните също би могла да преодолее толерантността за кратко, но не е препоръчителна.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД