До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Седем причини да се чувствате постоянно гладни

Седем причини да се чувствате постоянно гладни
За постоянният глад в много случаи има конкретна причина и тя може да бъде от физическа и емоционална, до това да се дължи на здравословен проблем. Ето седем причини защо може да се чувствате гладни:

1. Храната

Веществата, които получавате от храната – въглехидрати, протеини и мазнини, си взаимодействат в тялото и участват в регулацията на това колко да изядете и кога е време да спрете. След хранене те се разпадат на по-малки вещества, които се усвояват в храносмилателния тракт и попадат в кръвотока, създавайки усещане за ситост. От кръвта те отиват в клетките и се използват за енергия. През следващите няколко часа тези вещества биват употребени, след което започвате отново да чувствате глад.

Кейл - супер храна и супер зеленчук

2. Мозъка/централната нервна система

Глюкозата от въглехидратите повишава нивата на серотонин в мозъка, който от своя страна стимулира образуването на триптофан. Последният намалява желанието ви да ядете още въглехидрати. Мозъкът ви следи нивата на глюкозата и активира сигнали за глад, когато те спаднат.

3. Други системи в тялото

Различни сигнали биват изпращани от и към мозъка и други части на тялото, регулиращи глада и ситостта. При пълен стомах рецептори в неговата стена сигнализират за ситост. Активни ензими в мастните клетки също изпращат сигнали за ситост към мозъка, когато трябва да спрете да ядете, и сигнал за глад при нужда от енергия под формата на храна. Хормоните в тялото също участват в регулацията на храненето.

4. Околната среда

Външни фактори като вида и достъпността от храна в непосредствената ви околна среда могат да влияят върху това колко ядете. Вероятно ще ви е по-трудно да контролирате храненето си, ако сте заобиколени от огромни количества от любимите си храни. Дори времето би могло да повлияе глада – студът повишава апетита, а топлото време го потиска.

5. Навиците

Хранителните ви навици определят по кое време през деня ще чувствате глад. Ако сте свикнали да похапвате нещо през час-два, естествено на толкова често ще чувствате и глад. Ако пък сте научили тялото си да яде само вечер, вероятно през деня няма да чувствате глад.

6. Здравето

Всеизвестно е, че различни състояния като диабет, ниска кръвна захар, депресия, безпокойство и други могат да потиснат или засилят апетита.

7. Емоциите

Човек може да преяжда от чувство за самота, гняв или просто от скука. Понякога ядем по-малко поради стрес или тъга. С течение на времето апетитът, провокиран от емоции, може да се превърне в навик.

Бобът е идеалната храна за диабетици

Един от начините да кажете каква е причината да ядете е като погледнете храните, които ядете. Когато сте наистина физически гладни, почти всяка храна би ви задоволила. Когато ядете поради емоции или от лакомия, изборът обикновено се свежда до доста вредни храни.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД