До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Едно от нещата, които се питате - Как ще изглежда бебето ми?

Едно от нещата, които се питате - Как ще изглежда бебето ми?
ДНК е частта от клетките, която определя начина на унаследяване на различните признаци. При зачеване на бебето ДНК на майката и на бащата най-общо казано се „омесва“.

Човешката ДНК е организирана в структури, наречени хромозоми. Всеки човек притежава 23 двойки хромозоми или 46 общо. Вашето бебе ще наследи 46 хромозоми – по 23 от всеки един от двамата родители. Една от двойките са „половите“ хромозоми, известни като Х и У. Те ще определят пола на бебето.

Признаци, показващи какъв ще бъде пола на бебето ви

Различните комбинации от гени, намиращи се върху хромозомите (близо 30 000), ще определят например още цвета на очите, косата, формата на тялото, гласа. Можете да си представите колко много комбинации са възможни между 30-ти хиляди гени, че дори и повече, така че е невъзможно да се определи с точност как ще изглежда бебето ви.

Въпреки това, познавайки начина, по който работят гените, е възможно да се направят някои предположения с немалка точност.

Например цветът на очите и косата се определя от комбинация от гени, отговорни за пигмента. Започнете като разгледате семейни снимки на двамата родители. На тях ще видите кой цвят на косата се среща най-често, дали в някое поколение се среща или не оплешивяване, дали се появяват сини очи при родители с кафяви.

Обикновено всеки ген има две форми: една по-силна (доминантна) и една по-слаба (рецесивна). Вашето бебе наследява гени и от двамата родители, някои от които са доминантни, а други рецесивни. Например, ако ви сте с кафяви очи и почти всички в рода ви са с кафяви очи, това говори за кафява доминираща форма на гена за цвета на очите. Да предположим, че другият родител има сини очи. Вероятно вашето бебе ще бъде с кафяви очи, защото кафявият цвят обикновено доминира над синия. Това не значи, че синият цвят ще бъде напълно загубен. Той може да се прояви някъде надолу в поколението ви при определена комбинация от гени.

На кого ще прилича повече бебето? На мама или на татко?

Когато погледнете едно новородено, обикновено то прилича на бащата. Това значи ли, че бебетата приличат повече на бащите си? Не съвсем. Учените твърдят, че в миналото приликата баща-бебе действала като стимул за бащата да се грижи за майката и бебето.

Бебетата могат да приличат и на двамата родители, а обикновено са комбинация от двамата. Освен това може да видите и доста черти от прабаба си в новороденото си бебе.

Трябва да знаете, че съществуват много митове относно начина на унаследяване на чертите при бебето, но истината е, че гените често водят до непредсказуеми резултати.

Различна ли е чревната микрофлора на бебетата родени чрез секцио?

Без значение какво сте очаквали от бебето си, веднъж щом го зърнете, ще се влюбите безрезервно в цвета на очите и косата му!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД