До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

3 изненадващи фактора, които влияят на настроението ни

3 изненадващи фактора, които влияят на настроението ни
В последните няколко години учените откриха няколко доста неочаквани причини, имащи отношение към настроението ни. Да видим кои са те.

1. Микробиома

Терминът обхваща всички микроорганизми, обитаващи във и върху тялото ви – вируси, бактерии и други микроби. Повечето изследвания обаче се фокусират върху микробиома на червата. Смята се, че той съдържа повече клетки от цялото човешко тяло. За наш късмет повечето от тези микроорганизми са ни в помощ. Те ни помагат да преработваме храната, подкрепят чревните клетки и дори образуват витамини.

Как да разкараме лошото настроение от живота си моментално

Смята се, че чревните бактерии комуникират с мозъка по различни пътища. С това се обяснява участието на микробиома в някои състояния като безпокойство и депресия. Немалко проучвания показват, че даването на пробиотик може да намали симптомите на безпокойство и депресия.

Информацията, свързваща микробиома и настроението, продължава да се трупа. Храненето с богата на фибри и ферментирала храна подпомага чревните бактерии. От друга страна захарите може би имат противоположен ефект. Упражненията, сънят и контролът на стреса са важни за настроението, но освен това вероятно имат ефект и върху здравето на чревния микробиом.

2. Имунната система.

Стигнали сме до етап, в който знаем, че имунната система е свързана с всяка една част от здравето ни – всичко от високото кръвно налягане, диабета, до деменция се свързва с промени в имунните клетки. Изглежда, че проблемите с настроението също зависят от имунитета.

Имунната система е невероятна, когато е балансирана. Тя ни предпазва от най-отвратителните вируси, бактерии и други болестотворни микроби. Когато обаче е небалансирана, възникват болести. Едни от най-честите причини за смърт и инвалидизиране се дължат на имунна дисфункция – рак, сърдечни болести, инсулт, инфекциозни болести като пневмония. Един от основните подлежащи процеси е хроничното възпаление, за което се смята, че има голяма роля за възникването на депресия.

В момента се проучват ефектите на лекарства за имунитета върху настроението. Данните са обещаващи, макар и не окончателни.

3. Коремните мазнини.

Не е тайна, че хората по цял свят прогресивно растат около корема. Честотата на затлъстяването се е утроила след 1975. По-високото телесно тегло се свързва с разнообразие от здравословни проблеми.

Лошото Ви настроение се отразява на кучето Ви

Ако трябва да сме точни обаче, най-лоши са коремните мазнини или т.нар. висцерално затлъстяване. Тези мазнини се наричат още „активни“, защото произвеждат хормони и засилват възпалението, което, както казахме, лежи в основата на депресията.

Коремните мазнини се свързват още с безпокойство.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД