Проучване от 2016 година включило здрави доброволци, разделени на две групи. Първата група се хранела с контролирана диета, ограничаваща допълнителните
захари и мазнини и наблягаща на фибри. Втората група ядяла каквото си поиска, в каквито количества го иска, което се изразявало в значително по-висока консумация на
захар и мазнини. Учените установили, че
храненето има влияние върху качеството на
нощния сън. Доброволците, консумиращи повече
захар, заспивали по-трудно, имали по-неспокоен сън с по-чести събуждания през нощта и прекарвали по-малко време в дълбок, бавновълнов
сън. Тази фаза на
съня е изключително важна за физическото възстановяване, за поддържане на здрав метаболизъм и
имунитет.
Захарта стимулира апетита като активира системите за възнаграждение в мозъка и комплекс от хормони, свързани с глада и метаболизма. Захарта е толкова силен стимул, че дори зърването на нещо сладко е достатъчно да стимулира тези системи.
Как да избегнем резките покачвания на кръвната захар
В отговор на сладкото мозъкът освобождава допамин – хормон, носещ чувство за удоволствие. Колкото повече
захар консумираме, толкова по-малко чувствителен става мозъка към прилива на допамин. За да получим същото чувство за удоволствие, трябва да увеличим нивото на допамина, а това става само като увеличим приетата
захар. Звучи като пристрастяване, нали?
Освен това консумацията на сладки храни намалява ефективността на глад потискащите и регулиращите метаболизма хормони като лептин и инсулин.
Какво общо има това със съня? Нарушеният апетит и повишените нужди за сладко водят до късни и среднощни хранения, които смущават
съня. А лошият сън от своя страна увеличава нуждите от сладко.
Недоспиването пречи на нормалната продукция и функция на апетит регулиращите хормони лептин и грелин, както и на инсулина – ключов хормон в
регулацията на кръвната захар.
Заменете захарите с нисковъглехидратна, богата на фибри диета, фокусирана върху непреработени храни, които ще поддържат червата и съня ви здрави.