До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Захарта нарушава значително качеството на съня ни

Захарта нарушава значително качеството на съня ни
Проучване от 2016 година включило здрави доброволци, разделени на две групи. Първата група се хранела с контролирана диета, ограничаваща допълнителните захари и мазнини и наблягаща на фибри. Втората група ядяла каквото си поиска, в каквито количества го иска, което се изразявало в значително по-висока консумация на захар и мазнини. Учените установили, че храненето има влияние върху качеството на нощния сън.  Доброволците, консумиращи повече захар, заспивали по-трудно, имали по-неспокоен сън с по-чести събуждания през нощта и прекарвали по-малко време в дълбок, бавновълнов сън. Тази фаза на съня е изключително важна за физическото възстановяване, за поддържане на здрав метаболизъм и имунитет.

Захарта стимулира апетита като активира системите за възнаграждение в мозъка и комплекс от хормони, свързани с глада и метаболизма. Захарта е толкова силен стимул, че дори зърването на нещо сладко е достатъчно да стимулира тези системи.

Как да избегнем резките покачвания на кръвната захар

В отговор на сладкото мозъкът освобождава допамин – хормон, носещ чувство за удоволствие. Колкото повече захар консумираме, толкова по-малко чувствителен става мозъка към прилива на допамин. За да получим същото чувство за удоволствие, трябва да увеличим нивото на допамина, а това става само като увеличим приетата захар. Звучи като пристрастяване, нали?

Освен това консумацията на сладки храни намалява ефективността на глад потискащите и регулиращите метаболизма хормони като лептин и инсулин.

Какво общо има това със съня? Нарушеният апетит и повишените нужди за сладко водят до късни и среднощни хранения, които смущават съня. А лошият сън от своя страна увеличава нуждите от сладко. Недоспиването пречи на нормалната продукция и функция на апетит регулиращите хормони лептин и грелин, както и на инсулина – ключов хормон в регулацията на кръвната захар.

Хормонът на съня помага в борбата със затлъстяването

Съответно редовната висока консумация на захари задейства един цикъл от лош сън и свръхапетит, който е труден за прекъсване и с течение на времето води до наддаване на тегло, преддиабет и диабет.

Заменете захарите с нисковъглехидратна, богата на фибри диета, фокусирана върху непреработени храни, които ще поддържат червата и съня ви здрави.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД