До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Какво представлява болката и как да се избавим от нея

Какво представлява болката и как да се избавим от нея
Болката представлява неприятно усещане, което се предава по рецепторите за болка, разположени по кожата, по всички вътрешни органи, стави, кости, сухожилия, мускули, зъбната пулпа, съдове, мозъчни обвивки. От там чрез гръбначния мозък тя се пренася до главния мозък. Мозъкът анализира постъпилия сигнал и подава знак за тревога, като предприема действия с цел отстраняване на източника на неблагоприятни въздействия. Затова казват, че болката представлява защитен механизъм на тялото. В случай на появила се болка, мозъкът предизвиква физична реакция, насочена срещу болезненото усещане. Например ако се убодете на нещо, веднага инстинктивно си дръпвате ръката.

Естествени лекове за облекчаване на болка и оток на ставите

Съществуват различни разновидности на болка – остра, невропатична, централна и хронична. Острата болка може да се причини от различни фактири като механични (при травма, порезна рана, разтягане на сухожилие или мускул), термични (при изгаряне, измръзване), химични и възпалителни (артрит, миозит, неврит, полиневрит и др.). Невропатичната болка включва нарушение в невронната структура и възниква в резултат от заболяване или нараняване на самата нервна тъкан. Централната болка се генерира в мозъка и е трудна за лекуване, тъй като е възможно да е породена от психично заболяване. Хроничната болка може да няма конкретна причина или да е свързана с развитие на определено заболяване, тъй като е възможно да има психосоматична или психогенна причина. Към хронична болка обикновено се отнася такава, която продължава над 6 месеца. Причината, степента и силата, както и специфичните симптоми варират и са строго индивидуални. Понякога неуспешното лечение на острата болка може да доведе до хронична.

Най-често срещана болка е главоболието. Всички видове като обикновено главоболие, мигрена, главоболие от стрес, както и болките в гърба, които всеки от нас е усещал в даден момент от живота си, спадат към неврологичната болка.

Понякога някои болки могат да продължат твърде дълго. Тогава тя губи своя защитен характер. Дълготрайната болка, например от вътрешните органи води до отключване на реакции като гадене, повръщане, спадане на кръвното налягане и други, а понякога силната болка води и до безсъние.

За да се избавим от болка, лекуващият ни лекар ни изписва медикаменти, с които лекува първопричината. В много случаи се включват и съпътстващи обезболяващи медикаменти, които намаляват или премахват напълно болката. Те биват два вида – аналгетици и спазмолитици. Аналгетиците са лекарства, притежаващи чисто обезболяващо действие, а спазмолитиците представляват лекарства, които отпускат гладката мускулатура и по този начин премахват възникналите спазми.

Физикалната терапия – вашият най-добър приятел в контрола на болката, стареенето, талията и още

Едно от ефективните средства за овладяване на болка е Кетонал. Принадлежи към група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства и се използва за симптоматично и краткосрочно лечение на лека до умерена остра болка като: главоболие, зъбобол, болка при менструация, болка след леки навяхвания и разтягания. Облекчава болката, има противовъзпалителен и температуропонижаващ ефект. Предлага се във вариант Кетонал 50 мг 20 капсули и Кетонал Интензив 50 мг 12 сашета.

До края на месец юни Кетонал се предлага във всички Аптеки Афиа на атрактивни цени. Можете да посетите най-близката до Вас Аптека Афиа или да поръчате Кетонал от сайта на Афиа, където можете да се насладите на удобното онлайн пазаруване.

Болка във врата, схванат врат
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД