Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от ядката на кокосовия орех. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“ (англ.: virgin coconut oil, VCO). При ниски температури кокосовото масло има кремообразна (под 24 °C) до твърда текстура (под 18 °C) и бял цвят, а при високи градуси (над 25 °C) наподобява олио и има чист прозрачен цвят.
Какво точно прави „суперхраните“ супер?
Освен че има подхранващо и овлажняващо действие,
кокосовото масло е мощно антибактериално и антимикотично средство. То унищожава всички видове микроби, вируси и бактерии, гъбички, независимо дали се прилага външно или вътрешно. Поради тези качества
кокосовото масло намира широко приложение в козметиката. Може да се използва за почистване на кожата на лицето, на грим, като овлажняващ продукт, в състав на ексфолиант или репелент, в грижата за кожата на ръцете и ноктите, като балсам за устни, като паста за зъби и средство за жабурене, като маска за коса. Учудващо е че намира и приложение дори в домакинството като почистващо и полиращо средство.
Тъй като е лесно усвояемо от организма и не натоварва храносмилателния тракт,
кокосовото масло се препоръчва и като супер храна при различни хранителни режими. Добавено към храната, то повишава енергията, без да предизвиква повишаване нивата на инсулин в кръвта. Предимствата му в кулинарията е че издържа на високи температури без да поврежда структурата си, за разлика от много други масла. Поради факта, че
кокосовото масло е силен антиоксидант, има дълъг срок на годност и при съхранение не гранясва.
Идеи за хидратация на кожата през лятото
А през летния период можете да използвате
кокосово масло на плажа за хубав и равномерен тен. То хидратира кожата в дълбочина и заедно с това позволява на слънчевите лъчи да проникнат по-дълбоко и по този начин Вашият тен ще е траен и приятно шоколадов. Въпреки това е добре да не се излагате на слънце в часовете, когато слънчевите лъчи са най-силни, за да избегнете вредното слънчево изгаряне.