Ниска калорийна плътност
Маслините са със забележително ниска калорийна плътност.
Калорийната плътност се определя от отношението на броя на калориите към теглото или обема на храната в грамове. Калорийна плътност 4 или над 4 се приема за висока.
Черните и зелените маслини имат калорийна плътност 1-1,5.
Мононенаситени мазнини
Маслините съдържат полезни ненаситени мазнини, които се различават от наситените и транс мазнините по химичната си структура. Всички мазнини съдържат еднакво количество калории, но ненаситените мазнини имат добро влияние върху здравето. Последните понижават възпалението и риска от
сърдечно-съдови болести. Освен в маслините, тези полезни мазнини се срещат още в ядките, авокадото и растителните масла.
При проучване на различни нискокалорийни диети е установено, че хранене с високо съдържание на мазнини често води до по-забележително отслабване в сравнение с хранене с ниско съдържание на мазнини.
Средиземноморската диета
Тази диета, добре позната на всички с чудодейните си ефекти върху
здравето и продължителността на живота, включва полезни мазнини във високи дози под формата на
маслини и зехтин. Проучванията показват, че преминаването към такъв тип
диета води не само до редукция на тегло, но и до понижаване на
артериалното налягане и обиколката на талията.
Антиоксиданти
Маслините са богати на антиоксиданти, които са ключови в борбата със свободните радикали в тялото и понижават риска за развитие на
диабет и сърдечни болести.
6 въпроса за отслабването, чиито отговори трябва да знаете
Внимание!
Макар че
маслините са с ниска калорийна плътност и подпомагат
отслабването по различни начини, препоръчително е да им се наслаждавате умерено поради високото им съдържание на сол.