До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Причини за често уриниране, които да не игнорираме

Причини за често уриниране, които да не игнорираме
Честото уриниране не значи задължително нещо лошо. Може би просто пиете много вода, което всъщност е хубаво нещо.

Какво всъщност значи твърде често уриниране? Честотата на уриниране зависи основно от диетата и начина ви на живот, но би могло да се превърне в проблем, ако ви създава дискомфорт – например, буди ви нощем или пречи на социалния или професионалния ви живот.

Учени предсказват риска от болести чрез изследване на урина

Ето няколко неочаквани причини, които може да са причината за по-честото ви уриниране:

Запек

Може да ви се струва странно, но тъй като ректумът и пикочният ви мехур на практика са „съседи“, те споделят много общи нерви. Твърдите изпражнения в ректума ви водят до свръхактивност на тези нерви и повишена честота на уриниране.

Безпокойство

Съществуват два вида често уриниране, предизвикано от безпокойство. Едното е внезапно уриниране в резултат на чувство за пълен ужас, докато другото е чувство за необходимост от често уриниране без прекомерен прием на течности. Обяснението е, че стягането на мускулите вследствие на безпокойството, оказва натиск върху пикочния мехур. Това не значи задължително, че произвеждате повече урина обаче, затова може да имате чести позиви за уриниране без отделяне на значително количество.

Диабет

Вероятно повечето хора вече знаят, че повишените нива на кръвна захар са причина за повишена жажда и в резултат на това – често уриниране, което е силно изразено нощем.

Инфекция на пикочните пътища

Различни инфекции, засягащи различни части на отделителната система – от бъбрека до уретрата, могат да бъдат причина за често уриниране. Често са налице чести позиви за уриниране с отделяне на малко количество урина, съпроводено с чувство за парене. Понякога урината става мъглява, съдържа кръв или има странен мирис. Камъните в пикочния мехур също могат да станат причина за често уриниране.

10 факта за рака на простатата, които всеки мъж трябва да знае

Пикантни или кисели храни

Някои пикочни мехури не понасят кисели храни като доматен сос и цитрусови плодове. Раздразненият пикочният мехур се характеризира с често уриниране, понякога парене. Списъкът с храни, които могат да раздразнят пикочния мехур е дълъг и включва още алкохол, изкуствени подсладители и шоколад.

Афиа препоръчва:Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД