До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Защо хъркаме? Няколко любопитни факта за хъркането

Защо хъркаме? Няколко любопитни факта за хъркането
Много хора хъркат. Често причината за това се крие в подлежаща сънна апнея, но много пъти такава не се установява. Защо тогава хъркаме?

Съществуват предположения, че хъркането е просто нещо, което хората са еволюирали да правят. Шумните звуци може да са били механизъм за прогонване на животни, когато предшествениците ни са спали навън в дивото.

Хъркането като показател за лошо здраве и поведение

Проучване от 2013 година определя хъркането като „не-тихият убиец“. Пациентите със сънна апнея хъркат толкова шумно, защото дихателните им пътища са възпрепятствани, но хъркането може да увреди и сърцето. Според някои данни хъркането може да бъде първият признак за сърдечно-съдова увреда.

Честотата на сънна апнея расте притеснително в световен мащаб

При децата хъркането би могло да бъде предиктор за лошо поведение в бъдеще. Проучванията показват, че децата, които хъркат, е по-вероятно да развият хиперактивни нарушения, както и емоционални проблеми, включително безпокойство и депресия. Според други предположения хъркането събужда децата твърде често, което се отразява на способностите им за учене.

В космоса не се хърка

Според проучване на Националния институт по здравето липсата на гравитация намалява хъркането при космонавтите. Гравитацията придърпва езика и меките тъкани към задната част на устата, което е причината за поява на хъркане. Ако въздушните ви пътища са частично запушени, тези тъкани започват да трептят, което създава типичните хъркащи звуци. В условия на микрогравитация езикът не пада назад, ето защо космонавтите хъркат по-малко.

Хъркането на някои хора е равносилно на шума от пневматичен чук

Хъркането на някои хора може да достигне до 92 децибела, което е и звукът от пневматичен чук. Но това не е най-шумното хъркане. Според The Daily Mail жена на 60 години, на име Джени Чапман, хърка всяка нощ с впечатляващите 111,6 децибела, което е с 8 децибела повече от звука на ниско летящ самолет.

Хъркането води до ранно остаряване

Хъркането като предвестник на патологична бременност

Жените, които хъркат три или повече нощи седмично, е по-вероятно да родят малки бебета, да се нуждаят от цезарово сечение, да страдат от високо артериално налягане и прееклампсия по време на бременността.

Съществуват стаи за хъркане

Хъркането често е причина двойките да спят в отделни стаи, но знаете ли, че някои двойки си правят специални стаи за хъркане?

Твърди се, че актьорът Том Круз е направил такава стая за бившата си половинка Кейти Холмс. Стаята за хъркане на практика е отделна стая, подобна на банята или гардероба и е създадена така, че да абсорбира звуците и да намалява цялостния шум.

5 лесни трика за по-добър сън
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД