До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Лошият семеен живот и конфликтите ни разболяват

Лошият семеен живот и конфликтите ни разболяват
Периодичните спорове в един брак са нещо съвсем нормално, дори се смятат за полезни, тъй като стимулират честността и комуникацията между партньорите. Чрез споровете връзката се развива и човек се превръща в по-добра своя версия.

Но продължителните и нерешени конфликти във връзката по повече от един въпрос могат да се отразят доста зле на здравето ни, според изследователи от университетите в Невада и Мичиган.

Негативните емоции могат да предизвикат проблеми със стомаха

Екипът от изследователи проследил 373 хетеросексуални двойки за период от 16 години. Целта им била да изследват продължителните ефекти от честите неразбирателства, засягащи деца, пари, роднини и други въпроси.

Субективно здравето на участниците било оценено чрез въпроси относно качеството на съня, честота на главоболия, нервност и други показатели.

Редовните конфликти за продължителен период от време имали негативно влияние върху здравето и на двамата партньори, но мъжете изпитвали по-сериозни здравословни проблеми от жените. От друга страна, предишни проучвания са показали, че мъжете се „възползват“ по-добре от предимствата на добрия брак в сравнение с жените.

Изследователите искали още да разберат дали броя на темите, представля- ващи повод за конфликти, имал отношение към крайния ефект. Докато този брой се отразявал зле върху здравето на съпрузите, съпругите нямали отношение към него.

Емоционалната подкрепа при семейни проблеми не се понася добре от мъжете

„Честите конфликти в брака могат да бъдат толкова пагубни за здравето, колкото тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.“

Конфликтите могат да бъдат изключително вредни за здравето, ако партньорите са враждебно настроени по време на конфликта или ако спорят по едни и същи въпроси отново и отново.“

Това води до влошаване на психичното здраве, прекомерно производство на стрес хормони, възпаление, промени в апетита, болки в мускулите, сърдечни проблеми, безпокойство, спадане на имунитета и други нарушения, които влошават цялостното благосъстояние в дългосрочен план.

Както знаем от други проучвания, щастливият семеен живот прави двамата партньори по-здрави във физически и в ментален аспект.

Ролите в брака определят качеството на секса между партньорите

Ето защо, минаването под олтара само по себе си няма значение за здравето – важно е какво правят двамата партньори един за друг в хода на връзката си, защото то може да им даде крила, но може и да ги съсипе в повече от един смисъл.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД