До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Седем любопитни факта за космите по тялото

Седем любопитни факта за космите по тялото
Стотици хиляди долари биват изхарчени всяка година за премахване на космите по тялото, особено по някои места.

Не е ли странно? Защо природата ни е дарила с косми по краката, под мишниците и в интимната област, ако ще пръскаме толкова средства и усилия, за да се отървем от тях? Да не споменаваме пък болката, съпътстваща някои методи за обезкосмяване.

Космите в носа са… Модерни!?

Като всяко нещо по тялото космите си имат своите функции. Ето няколко факта за космите, които да преосмислите преди отново да отстраните малките досадници:

Факт 1: Има два вида косми по тялото.

„Терминалните“ косми са дълги и дебели, като космите по брадата, под мишниците и в интимната област. „Велус“ космите са по-тънки, мъховидни – например  космите по ръцете. Новородените имат трети вид косми, наречени „лануго“, но те отпадат веднага след раждането.

Факт 2: Космите по тялото регулират телесната температура.

Космите подпомагат потенето, чрез което се охлажда тялото. Ако телесната ви температура нарасне с десетина градуса, вероятно ще умрете.

Факт 3: Губите до 150 косми на ден.

100-150 косми упадат ежедневно, след което бива заместени от нови. Повечето хора изцяло сменят техните 100 000 косми на всеки три години.

Факт 4: Почти всички се грижат за космите в интимната си област.

90% от хората признават, че са подстригвали, бръснали или отстранявали по друг начин космите в интимната си област през последните 4 седмици. Според изследванията 60% от мъжете предпочитат партньорка без косми в тази област. 19% от мъжете се обезкосмяват там долу.

Факт 5: Космите по тялото се свързват с нивото на интелигентност.

Според едно проучване, колкото повече косми имате по тялото, толкова по-интелигентни би трябвало да сте. Изследователи установили, че мнозинството от мъжете, членове на Менса, са по-космати в сравнение с общата популация.

3 начина за безопасно премахване на космите в носа

Факт 6: Някои жени имат косми по гърдите.

Ако сте жени и ви израсне някой и друг косъм по гърдите, вероятно бихте се притеснили, но не трябва, тъй като това се случва почти на всяка жена в даден етап от живота й. 

Факт 7: Неидентифицирана болест предизвиква растеж на нокти от космените фоликули.

През 2012 година 28-годишна жена установила, че й растат нокти вместо косми. Докторите открили, че космените й фоликули произвеждат 12 пъти повече кожни от космени клетки, което значи, че от космените й фоликули се образували нокти.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД