До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

5 признака на ендометриоза, които всяка жена трябва да знае

5 признака на ендометриоза, които всяка жена трябва да знае
Ендометриозата, която засяга една от десет жени, често остава недиагностицирана в световен мащаб. Състоянието се характеризира с разрастване на ендометриална тъкан (която нормално се среща само във вътрешността на матката) извън матката. Смята се, че заболяването засяга възрастта 15-45 години.

Ето 5 симптома на ендометриозата, с които трябва да сте запознати:

1. Коремна и тазова болка

Някои жени изпитват продължителна болка в корема, кръста и таза, влошаваща се паралелно с настъпване на менструацията. Тя може да бъде локализирана или разпространяваща се към слабините, гърба, ректума. Много жени са склонни да игнорират тази болка, приписвайки я на менструацията си. Това е и причината ендометриозата често да бъде дигностицирана след години.

Можем ли да предскажем вероятността за забременяване по Луната

2. Кървене

Една от три жени с ендометриоза има неправилно кървене. Много силно менструално кървене или съсиреци в менструалната кръв биха могли да сигнализират ендометриоза. Кървене може да се наблюдава и между менструациите и то задължително трябва да бъде оценено от лекар, тъй като би могло да е признак на друг здравословен проблем като хормонален дисбаланс, влагалищна сухота или рак.

3. Болезнени полови контакти

Болката по време на полов акт, известна като диспареуния, е друг симптом на ендометриоза. Ендометриалната тъкан може да бъде разпъната по време на секс, особено при дълбоко проникване и допълнителен натиск върху връзките на матката, които са чести места за възникване на ендометриоза.

4. Инфертилитет

Между 25 и 50 % от инфертилните жени вероятно страдат от еднометриоза. Тя води до вътрешно възпаление и разрастване на цикатриална тъкан. Усложненията от това са затруднено отделяне на яйцеклетки, блокиране на пътя на сперматозоидите към фалопиевите тръби или нарушено развитие на ембриона. Много жени разбират, че имат ендометриоза след като дълго време не могат да забременеят.

Докосването на любим човек е лечебно - намалява стреса и болката

5. Проблеми със стомашно-чревния тракт и пикочния мехур

Поради оплаквания от запек или диария много пациентки бъркат състоянието със синдрома на раздразненото черво. Болката по време на уриниране или внезапна/необяснима промяна в честотата на уриниране също може да бъде важен симптом в някои случаи.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД