До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

4 възможни причини за внезапно наддаване на тегло

4 възможни причини за внезапно наддаване на тегло
Внезапното и необяснимо наддаване на килограми може да бъде изключително стресиращо, особено ако спазвате здравословни хранителни и двигателни навици. Ето няколко причини, които могат да се крият зад скорошната промяна в теглото ви:

1. Заболявания на щитовидната жлеза

Ако щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони, може да страдате от хипотиреоидизъм или тиреоидит на Хашимото. Сред много свързани с болестта симптоми се открояват необяснимото наддаване на тегло и липсата на енергия. Оставянето на това състояние без лечение би могло да има опасни последици за здравето ви в дългосрочен план, затова не бива да го игнорирате. Веднъж щом започнете лечение, е много вероятно теглото ви да се върне към нормалното.

Маслото от черно семе е новият хит в борбата с килограмите

2. Инсомния

Макар и това често да се игнорира, на възрастните се препоръчват 7-9 часа сън на денонощие. Знаем, че стоенето будни до твърде късно може да повиши глада и апетита и да доведе до среднощни похапвания, но това далеч не е единственият проблем от недоспиването. Само една безсънна нощ може да доведе до такива промени в тялото, които да предизвикат обилно складиране на мазнини.

3. Депресия

Обикновено депресията се съпътства с промени в телесното тегло – понякога отслабваме, понякога дебелеем. Вторият сценарий се случва, когато прекарваме повече време в леглото и рязко намаляваме физическата си активност вследствие депресията. В някои случаи човек прибягва до прекомерна консумация на вредни и висококалорични храни като механизъм за справяне с негативните емоции.

Четири скрити признака на депресия

4. Болест на Кушинг

Болестта на Кушинг често се проявява със значителен спад на енергия и усложнения като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Прекомерното натрупване на килограми, предимно по лицето и по туловището, в комбинация с червени стрии по коремната област е силен симптом на болестта. Ръцете и краката остават слаби. Ако имате подобни симптоми, задължително е да се консултирате със специалист.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД