До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Употребата на смартфон влошава главоболието ни

Употребата на смартфон влошава главоболието ни
Всички знаем, че щом ни заболи глава, по-добре да държим телефона настрана. Сега обаче проучване хвърля светлина по въпроса как точно това устройство влошава болката и може да предизвика ново главоболие.

Според данните притежателите на смартфон се възстановяват по-бързо от главоболие. Изследователи събрали 400 участници с първично главоболие – мигрена, тензионно главоболие и друг вид главоболия, които не се дължат на други здравословни проблеми.

Пристрастяването към мобилните телефони е нещо съвсем реално

Участниците били разделени на две групи:  група на често използващи мобилни телефони и група на рядко или никога използващи мобилни телефони. 96% от потребителите на смартфон приемали редовно обезболяващи медикаменти, докато в другата група само 81% приемали такива медикаменти.

Но потребители, които често използвали мобилни телефони, изпитвали по-малко облекчение на болката от приема на обезболяващи средства и като цяло имали по-тежки симптоми в сравнение с другата група.

Какво да ядем, когато страдаме от главоболие

„Връзката, установена в проучването, предполага, че употребата на смартфон е потенциален тригер за главоболие. Вероятно това става по неизучени механизми, които ще бъдат разкрити в бъдеще,“ казват изследователите.

Според по-ранни проучвания хората, които често използват смартфони, по-често наклоняват глава, което може да допринася за възникването и тежестта на главоболието. Прочуване от 2018 година показва, че тази поза създава напрежение върху гръбнака, еквивалентно на 10-15 килограма.

Напрежението в очите поради дълго взиране в екрана също допринася за главоболията.

Използването на мобилен телефон преди лягане повишава нивата на кръвната захар
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД