Хората добавят колаген към кафета, смутита и каквото още се сетят с надеждата, че това ще спре стареенето им, ще намали бръчките и симптомите на артрит.
Но дали яденето на колаген ще ви направи по-здрави?
Какво всъщност е колагенът?
Протеин, съдържащ се в съединителната тъкан, хрущялите, костите и сухожилията.
Телата ни сами си произвеждат колаген, но за съжаление производството му постепенно се забавя, докато напредваме с годините.
Ето защо хората са го измислили – вече можете да консумирате колаген под формата на обогатени с колаген храни или да купите колаген като прах или хапчета.
Искате свежа и хидратирана кожа с по-малко бръчки?
Колагенът може би е вашата анти-ейджинг тайна.
Тъй като колагенът се среща естествено в кожата, косата и ноктите, някои хора вярват, че ако ядат повече колаген, ще вдъхнат живот на кожата и косата си и ще намалят белезите на стареенето.
Хранителните добавки с колаген твърдят, че могат да намаляват бръчки, да подобряват състоянието на кожата и да облекчават болката при артрит.
И в това може би има не малко истина.
Хранителни добавки с колаген
Доказано е, че приемът на хидролизиран колаген – разградена форма, в комбинация с витамин Ц като добавка, помага за намаляване дълбочината на бръчките, подобряване на кожната еластичност и хидратация.
Друго проучване установява, че
жените, които приемали 2,5 гр под формата колагенови добавки в продължение на 6 месеца, показали понижаване на целулита по кожата.
Хидролизираният
колаген се усвоява в червата, след което се натрупва в хрущялите, помагайки за облекчаване на болките при остеоартрит. По други данни колагенът предотвратява ставното износване при прилагането му при здрави атлети, както и е добър за костното здраве.
Кои са източниците на колаген?
Макар че тялото ни произвежда
колаген, има някои храни, които също са богати на този протеин, например говежди плешки.
Вече много компании продават обогатен с колаген костен бульон, който е идеален за супи, яхнии и други ястия.
Колагенът е достъпен и под формата на добавки, подобни на протеин на прах.
„Тъй като тялото ни разгражда колагена на аминокиселини, от които после изгражда протеини, приемът на добавки с колаген вероятно не е по-ползотворен от яденето на обогатени с колаген храни,“ съветват експерти.
Ето защо се препоръчва консумацията на повече храни, богати на протеини (особено на аминокиселините пролин и глицин) – месо, риба, млечни продукти, соя, зеле, карфиол, яйца, гъби, бобови, които помагат на тялото за образуването на колаген.
Добре е да ядете храни с повече
витамин Ц, тъй като той също е важен за производството на колаген.