Слънцезащита до -50% през целия юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0
cart 0 000лв.

Запознайте се с новото вълшебно мляко – кефир

Запознайте се с новото вълшебно мляко – кефир
Знаете ли, че кефирът се нарича още „вълшебно мляко“? Ако не сте, може би скоро ще го чуете, защото кефирът определено е на път да направи големия си пробив в здравната индустрия.

Кефир е подобна на йогурт напитка, направена от зърна кефир след коагулация на краве, козе или овче мляко. Има леко кисел вкус и е богат източник на витамини, минерали, аминокиселини и полезни бактерии.

Кефирът е проучен още преди 100 години от носителя на Нобелова награда, Ели Мечникоф, който бил обсебен с изучаване процесите на стареенето. Той смятал, че стареенето се причинява от токсични бактерии в червата и, че млечната киселина в кефира и киселото мляко, или пробиотиците, може да удължи живота.

Затова той пиел кефир всеки ден и водел бележки върху ползите от редовната консумация на кефир.

Казано накратно, кефирът притежава следните ползи за здравето:

- Облекчава стомашно-чревни заболявания
- Стимулира движението на червата
- Предпазва простатата
- Регулира метаболизма посредством подобрено храносмилане
- Регулира артериалното налягане
- Подобря кръвната циркулация
- Отстранява лошите бактерии
- Има противогъбични свойства, благодарение на които лекува разнообразни дерматологични болести
- Регулира образуването на жлъчката като така подобрявана функцията на черния дроб и жлъчния мехур
- Увеличава енергията на организма
- Стимулира имунната система

Кефирните зърна произлизат от Кавказките планини. Най-популярната легенда твърди, че те били дар за православните християни от пророка Мохамед, който забранил тяхното разпространение извън местните региони, твърдейки че на друго място, те биха загубили магическите си сили.

Марко Поло също споменава кефира в своите пътеписи, но като цяло той остава непознат за повечето части на света до към края на 19-ти век, когато лекари от Съветския съюз чуват за магическия лек, който можел да излекува пациентите им. През 1908 г. кефирните зърна стигнали до Съветския съюз, но едва през 1930 г. започнало успешно производство на кефир.

Днес кефирът е наличен в повечето магазини за хранителни стоки, но в процеса на пастьоризация и хомогенизация по време на производството се губят някои от ценните бактерии, затова той не е така мощен, както домашно приготвения кефир. Ето защо можете да се опитате да си правите кефир вкъщи. Зърната се продават онлайн и определено си заслужават опита!




Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit debit debit debit
boxnow Безплатна доставка за поръчки
над 29,65€/58 лв. до 20 кг
speedy Безплатна доставка за поръчки
над 29,65€/58 лв. до 2 кг