До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Искате ли да живеете по-дълго? Вижте как ...

Искате ли да живеете по-дълго? Вижте как ...
Според ново проучване обаче, ключът към здравето в дългосрочен план изглежда много по лесен - то предполага, че със заместването на 1 час седене с ходене всеки ден, можем да намалим шанса за ранна смърт с 12-14%.

Умерената физическа активност намалява риска от 7 вида рак

Проучването е проведено от изследователи в Университета на Сидни в Австралия и обхваща над 200 000 човека на средна възраст или по-възрастни. Проф.Stamatakis, водещ автор на изследването отбелязва, че за разлика от предишни изследвания за предимствата на адекватна физическа активност или сън и рисковете от прекаленото седене, това е първото проучване, което набляга на това какво се случва когато заменим една дейност със същото количество друга дейност.

Екипът открива, че 1 час стоене прав вместо в седнало положение, води до 5% намаление на риска от ранна смърт. Освен това, за тези които не получават достатъчно сън, заместването на 1 час седене със сън води до 6% намаление на риска от ранна смърт.

Интересен е и обратният ефект - когато 1 час ходене или правене на упражнения дневно се замени със седене или друг вид заседнало поведение, екипът открива увеличение от 13-17% в риска от ранна смърт.

Според проф.Stamatakis резултатите от изследването показват, че неактивния начин на живот е дори по-голямо предизвикателство за здравето, отколкото първоначално се е смятало.

Въпреки че обхваща голяма извадка от населението, изследването има някои ограничения. Например, променливите са анализирани чрез попълване на самостоятелно-приложен въпросник, което предполага някои пристрастия и грешки включително отчитане на по-голяма физическа активност и по-малко докладване на времето на неактивност.

7-минутна тренировка за идеална форма

Екипът на изследването отбелязва, че според данни от САЩ и Великобритания средно хората над 70 години прекарват около 65-80% от деня седейки. Замествайки част от това време със стоене или лека активност може да окаже положително въздействие върху здравето.
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД