Днес можете да разберете съдържанието на калории на почти всяка пакетирана храна в магазина. Тези числа показват точно колко
енергия получава тялото ви, когато го възнаградите с пакетче чипс или Сникерс. Макар някои да отричат ефективността от броенето на калории, за други точно това се оказва изключително полезно в процеса по
отслабване.
Въпросът е: Можем ли наистина да разчитаме на количеството на калории, посочено върху етикета?
Калориите върху етикета идват право от производителите и се регулират от Агенцията от контрол за храните и лекарствата, която позволява обаче около 20% възможност за отклонение.
Съответно съдържанието на калории във вашето барче може да бъде с около 20% повече от посоченото, а понякога това никак не е малко.
Освен това количеството на калории върху етикета може да бъде невярно по други причини. Като цяло идеята за броене на калории идва от американския химик Уилбър Олин Атуотър, който създал текущата система чрез изчисляване средната стойност на калориите в 1 грам протеини, въглехидрати и мазнини.
Само че различните
храни се храносмилат по различен начин, което има значителен ефект върху калориите, които извличате от тях.
Например от ядките се извличат много по-малко калории, отколкото е посочено на етикета.
Все повече и повече хора стават привърженици на идеята, че не всичко се свежда до броя на калориите. Има храни и храни.
Добре е да сте наясно с количеството на калориите, които поемате, но не трябва те да са водещото, което определя хранителните ви избори и навици.