Понякога обаче тази клапа се отваря извън периодите на преглъщане и киселината от стомаха се връща обратно, докосвайки лигавицата на хранопровода. Това създава изгарящо усещане в гърдите и гърлото, което наричаме „киселини“.
Смята се, че рефлуксът на киселини се причинява от прекомерна стомашна продукция на киселина и се лекува с антиациди, които я неутрализират. Златният стандарт за лечението им са Н2-рецепторните блокери и блокерите на протонната помпа (т.нар PPI), които напълно блокират способността на стомаха да образува киселина.
Има редица проучвания, която показват, че блокирането на киселинната продукция води до влошаване на състоянието, защото то пречи на правилното
храносмилане и води до дефицит на
витамини и минерали. Според някои данни дългосрочната употреба на такива лекарства води до дефицит на витамин Б12, което се изразя в
депресия, анемия, лесна уморяемост, нервна увреда.
Освен това настъпва прекомерен растеж на бактерия Clostridia в червата, което може да доведе до животозастрашаващо състояние. Лек растеж на бактерия се свързва с
подуване, газове, болка в корема, диария, синдром на раздразненото черво.
Друго проучване, публикувано в „Журнала на американската медицинска асоциация“, открива, че блокиращите киселинната продукция лекарства водят до развитие на остеопороза и увеличават риска от фрактури на бедрената кост, тъй като пречат на усвояването на калций и други минерали, необходими за костното здраве.
И така, ако лекарствата не са решението, къде се крие то?
В комбинация от правилните храни, витамини и минерали и промяна в начина на живот, включително:
- Заселване на червата с достатъчно „добри“ бактерии чрез прием на висококачествени
пробиотични хранителни добавки и консумация на ферментирали храни като кефир, кисело мляко, комбуча, кисело зеле, кимчи.
- Увеличаване естествената продукция на стомашна киселина в тялото (защото тя не рядко е понижена въпреки наличието на киселини) чрез консумация на достатъчно сурови „материали“. Висококачествена сол, като Хималайската, ще снабди тялото ви с достатъчно хлор, но освен това тя съдържа следи от 84 минерала. Може да пробвате още нефилтриран ябълков оцет във вода.
- Прием на 1-2 капсули
храносмилателни ензими с всяко хранене за подпомагане на храносмилането и усвояването на храните.
- Прием на 3-5 грам
глутамин на прах, разтворен във вода, два пъти на ден за заздравяване лигавицата на червата.
- Сдъвкване на 2-3 таблети Ди Джи Ел (корен от женско биле) 15 минути преди хранене.
- Прием на 200-400 мг магнезиев цитрат на ден, който помага на сфинктера в долната част на стомаха да се отпусне и да позволи преминаване на храната надолу.