До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете

Празниците са повод, но не са причина да се натъпчете
По стара традиция приемаме предстоящите коледни и новогодишни празници като зелена светлина да се натъпчем с каквато храна си поискаме, колкото си поискаме и до каквато степен можем да поемем, а често и повече отколкото можем да поемем.

В дните около празниците настъпва бум на посетителите в звената за спешна помощ с оплаквания от страна на корема – обострени гастрити, жлъчки, панкреатити, колити, все в резултат на прекомерното хранене.

Диабетиците често приемат този период за почивка от правилното хранене, но, уви, кръвната захар не си взима почивка (както и всички други заболявания), и много бързо след Коледа отделенията се пълнят с болни, които със сигурност биха предпочели да прекарат останалите дни от празниците вкъщи, с близките си хора, а не сред други пострадали „чревоугодници“.

Разбира се, този кофти сценарий сполетява само малка част от празнуващите.

Повечето хора си се тъпчат спокойно (е, с известно угризение, но то се дави бързо в червеното вино) и си мислят, че прегрешението е „само за ден-два“, „след Нова година ще се стегна“, „ами празници са!“ и всякакви други подтикващи към грях мисли, но истината е, че вредата от прекаляването с храната по

Коледа и Нова година продължава и в новата година.


Кажете честно, наистина ли вярвате, че от първи януари ще влезете във форма? Ами, предстоящите именни дни? Все ви се намира по един Иван или Йорданка в родата.

И така, реално погледнато, някъде около 20-ти януари може да влезете в режим „нов човек“ и да започнете спазването на новогодишните обещания. Ето как става това: рязко спирате приема на вредни храни, мотивирани сте около седмица, но много скоро поривите за вкусотии взимат превес. Затова сменяте тактиката. Решавате, че ще компенсирате натрупаните килограми във физически упражнения. Забравяте, че не сте тренирали близо месец (а някои даже от миналия януари), претоварвате се, докарвате си травма и дотук със спорта за известно време. Е, поне алкохол не пиете след Нова година, но пък изведнъж започвате да се чудите защо ви беше да го отказвате.

Нали казват, че една чаша вечер не вреди, а даже е полезна. И много бързо от една минавате на две и три… и вече спираме да броим. Пък цигарите още на 2-ри януари ги започнахте отново… А, и да не забравяме, че вероятно вече сте разорени, защото щракахте с широки пръсти през дългите празници. Не случайно според статистиката това е периода, в който честотата на депресиите рязко расте.

Сега да превъртим малко лентата назад до момента, в който започва всичко и да видим как да не се озовем в средата на януари с три-четири килограма отгоре, разбити новогодишни обещания, празни джобове и изтормозен черен дроб.

На първо място, нека кажем, че всички сме хора и заслужаваме да се поглезим от време на време, а какво по-подходящо време за това от новогодишните празници? То е ясно, че това не е период за отслабване – не бива и да се стремите към това, ако не желаете да се изтормозите ненужно, но въпросът е: как да намалим натоварването на организма по време на празниците? 

Ако някой ви каже „въздържайте се“ или „не яжте“, то той е абсолютен оптимист щом вярва, че това е възможно пред вида на богатата трапеза. Ние категорично не вярваме в неяденето. Запомнете, че на масата няма забранено ястие за вас (освен ако не се налага да избягвате определена храна по здравословни причини), но всичко, което ядете, трябва да бъде балансирано. Какво имаме предвид? Храната, която поемате, без значение дали е празник или не, трябва да доставя на тялото палитра от основните хранителни вещества – белтъци, въглехидрати и мазнини. Ако наблегнете предимно на въглехидратите (например, изядете твърде много питка или баница), организмът ви реагира с отделяне на прекомерно количество инсулин. Това води до засилено превръщане на въглехидратите в мазнини – съответно до дебелеене, и въпреки че сте поели не малко енергия под формата на въглехидратни калории, съвсем скоро започвате отново да изпитвате глад, защото завишения инсулин пречи да използват поетите вече такива.

Получава се порочен кръг, при който сте принудени да ядете още и още въглехидрати.

Когато обаче тези въглехидрати се поемат заедно с протеини и мазнини в балансирани количества, това прекомерно покачване на инсулина не се наблюдава. Вкараните калории се използват правилно, вие се чувствате сити и не надебелявате. На този принцип почива световноизвестната диета Зоната, според която на всеки 9 г въглехидрати трябва да се поема 7 г протеин. Или казано по друг начин, не прекалявайте с един вид храна. Опитайте от всичко, но премерено.


Понякога е трудно да не се нахвърлим моментално върху вкусната питка на баба, нали? Всъщност много хора правят грешката да гладуват цял ден преди празничната вечеря, за да си оставят достатъчно място. По този начин сядате на масата прегладнели, с течащи лиги и  напълно склонни да прекалите. Ако вместо това се храните по малко през целия ден, дори и час-два преди официалната вечеря, на масата ще седнете като нормални хора, а не като прегладнели вълци.

Препоръчително е да започвате всяко хранене с лека салата или супа. Хранете се спокойно, яденето няма да избяга. На мозъка са му необходими около 20 минути, докато разпознае чувството за ситост. Така ще поутешите празния стомах преди да пристъпите към сериозното ядене. Наблегнете на протеините и бъдете по-умерени с въглехидратите, за да избегнете рязкото покачване на инсулина. И не забравяйте да пиете достатъчно количество вода – освен че засища, предпазва и от обезводняване, което доста често настъпва след засилената консумация на алкохол по празниците.

Вероятно в дните между Коледа и Нова година тренировките са последното нещо, за което ви се мисли. Добрата новина, е че многото почивни дни дават възможност да излезем навън и да се разтъпчем при по-меко време, а дори и да не е много за навън, има предостатъчно магазини, които да обикаляме в търсене на идеалните подаръци за любимите ни хора. Все пак, ако намерите сили на сутринта след празничната вечеря, направете малко физически упражнения – със сигурност ще се почувствате по-добре и тялото ви ще се отблагодари в последствие (не важи за махмурлиите).

Стигайки до темата за алкохола - за съжаление все още не е установен начин да се пие без мярка и да няма последствия от това, затова контролът върху поетото количество е най-сигурният начин да не претоварвате организма си. Пийте бавно, с мярка и задължително с наслада. Алкохолът е за удоволствие, а не за напиване!

И най-важното: не бъдете твърде взискателни към себе си по празниците. Ако човек не разпусне сега, кога иначе?

Весели празници!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД