Реактивна хипогликемия (наричана още „постпрандиална“) е състояние на понижена кръвна захар след нахранване.
Странно, нали? Все пак след като сме се нахранили, би трябвало кръвната ни захар да се покачва, а не да спада, но при някои хора възниква тази парадоксална реакция.
Защо се случва?
Реактивната хипогликемия настъпва, когато панкреасът отдели твърде голямо количество инсулин в отговор на богата на въглехидрати храна.
Причините за това са много и разнообразни. Употреба на алкохол, някои метаболитни разстройства или елементарни грешки в диетата.
Симптомите на хипогликемия са:
- слабост
- разтреперване
- изпотяване
- обърканост
-
главоболие
-
безпокойство
- раздразнимост
- чувство за глад
- замъглено зрение
- „прескачане на сърцето“.
Как да избегнем възникването й?
Балансираното хранене, включващо чисто месо, фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци спомага за балансиране и на нивата на инсулин и кръвна захар.
Разбира се, ако избягвате подсладените храни и простите въглехидрати, няма да стимулирате панкреаса да отделя такива големи количества инсулин и ще предотвратите хипогликемиите.
Уместно е храната да бъде разпределена в няколко равномерни хранения през целия ден вместо в едно или две обилни такива.
Яжте нещо, докато пиете алкохол и избягвайте подсладени напитки, с които да смесвате алкохола си.
Редовните физически тренировки стимулират преработването на кръвната захар, което от своя страна пък намалява отделянето на високи дози инсулин.
Продукти за отслабване и поддържане на нормални нива на кръвната захар