Обичате ли да похапвате уасаби? А знаете ли, че уасабито, освен че представлява приятно пикантен дразнител за сетивата, е и чудесен помощник на имунната система?
Уасабито притежава антибактериални свойства.
Екстрактът от уасаби притежава антибактериални качества, които могат да се справят с двете най-често отговорни бактерии при хранителните отравяния, а именно Escherichia coli и Staphylococcus aureus.
Проучвания върху животни показват, че освен това, уасабито може да убие Helicobacter pylori, който причинява пептични язви.
Противовъзпалителни свойства.
Уасабито съдържа компоненти, които блокират ензими и клетки на възпалението. За момента, обаче, тези данни са само от проучвания върху животни.
Противоракови свойства.
Съставка в уасабито може да спре растежа на някои клетки, които се свързват с развитие на рак на гърдата, на панкреаса и на дебелото черво.
Акриламидът, компонент, който се открива в пържените храни, се асоциира с появата на рак на бъбреците, яйчниците и ендометриума.
Според проучванията уасабито може да блокира ефектите на акриламида с до 90%.
Уасабито поддържа костното здраве.
Друг компонент в него се смята, че стимулира образуването на костно вещество и намалява риска от фрактури.
Поддържа и здравето на мозъка.
Като намалява възпалението, уасабито понижава риска от невродегенеративни заболявания, например болестта на Паркинсон.
И помага в борбата с излишните килограми.
Екстракт от листа от уасаби спира растежа на мастните клетки според проучване, проведено върху мишки. Дали е такъв ефектът и при човек, предстои да разберем.