-20% за всяко мултифункционално сухо масло NUXE Huile Prodigieuse 100 ml + комплимент душ-олио или душ-гел 100мл 
promotions

Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години

Как лесно да си осигурим добро зрение за дълги години

Зрението е едно от най-важните ни сетива. Затова е необходимо да полагаме ежедневни грижи за очите, за да може дълги години да се радваме на добро зрение. Ето няколко съвета, които могат значително да подобрят здравето на очите ни:

Йога за очите поддържа зрението ни и облекчава напрежението

Правете 20 секунди почивка от компютъра

Втренчването в компютъра или друг дигитален екран няма да нарани очите Ви, но може да ги направи уморени и сухи. Изненадващо, мигаме наполовина по­често от обикновено, когато гледаме екрана. Опитайте правилото 20/20/20­ на всеки 20 минути, за най-­малко 20 секунди, гледайте на разстояние 20 фута (6 метра). Също така разположете Вашия екран на разстояние поне 65 сантиметра от нивото на очите.

Винаги носете слънчеви очила

UV­-радиацията може да увреди очите Ви точно както уврежда кожата. Вредните ефекти се натрупват и могат да причинят катаракта, изгаряния на роговицата и дори рак на клепачите. Когато сте навън, дори и в студни дни, носете слънчеви очила или контактни лещи, които блокират 99 до 100 % от UVA и UVB лъчите. Не е необходимо да са много скъпи, просто проверете етикета за степента на защита. Шапките също предпазват от излагането на слънчевите лъчи. Имайте предвид, че снегът, водата, пясъкът и бетона отразяват UV­лъчите.

Използвайте предпазни очила при работа и игри.

Повечето очни наранявания се случват у дома, а не на работа. Използвайте предпазни очила винаги, когато има опасност от отломки или случайно разпръскване на химикали. Предпазните очила могат да предотвратят до 90 % от нараняванията на очите по време на спорт. Лещите трябва да са направени от поликарбонатна пластмаса, която е 10 пъти по­-устойчива от други материали. Спортовете, свързани най­често с очни наранявания са футболът, голфът и ракетните спортове.

Яжте храна, полезна за очите

Проучвания показват, че добрата храна се отразява благоприятно на очите(както и на целия организъм). Някои очни заболявания, свързани с липсата на витамин А, могат да бъдат избегнати с консумацията на зеленчуци, месо, мляко, яйца, сирене, ядки и др. Витамините А, С и Е, антиоксидантите лутеин и зеаксантин също оказват благоприятен ефект върху здравето на очите. Богати на витамини А, С и Е са кивито, грейпфрута, доматите, кайсиите, спанакът, брюкселското зеле и др. Добри източници на лутеин и зеаксантин са броколите.

Не игнорирайте проблемите с очите

Ако имате зачервени или сърбящи очи, може да ги успокоите със студен компрес или очни капки. Ако имате усещане, че очите Ви са запрашени, изплакнете ги с чиста и хладка вода или физиологичен разтвор. Потърсете медицинска помощ, ако симптомите продължават, ако усетите болка или чувствителност към светлина. Друга причина да посетите лекар е появата на тъмни петна или неспособност за нормално виждане.

Почиствайте контактните лещи

Винаги измивайте ръцете си преди да свалите или поставите контактните лещи. Почиствайте лещите с подходящ разтвор всеки път и ги сменяйте на всеки 2-­3 месеца. Сваляйте ги, когато плувате, къпете се или спите.

Проучете семейната анамнеза

Много болестни състояния могат да рефлектират върху очите. Високото кръвно налягане и диабетът могат да предизвикат очни кръвоизливи. Смущения в имунната система могат да възпалят очите. Друга заплаха за зрението са множествената склероза, аневризмата и ракът. Кажете на Вашият офталмолог за всички заболявания, които имате или сте имали.

Прочитайте листовките на лекарствата, които приемате

Много лекарства оказват неблагоприятен ефект върху зрението. Питайте Вашият лекар за възможните странични ефекти на лекарствата, които Ви предписва. Внимавайте за сухота или прекалено сълзене, двойно или замъглено виждане.

Изхвърлете старите гримове

Бактериите лесно се размножават в течни или кремообразни гримове. Изхвърлете гримовете след 3 месечната им употреба. Ако сте получили някаква инфекция е желателно да не използвате продуктите отново. Никога не споделяйте гримовете и козметичните продукти с други хора. Не изплзвайте мостри на продукти за очи в магазините, не знаете кой ги е ползвал преди Вас. Винаги почиствайте грима преди лягане. Избягвайте употребата на молив и очна линия от вътрешната страна на клепачите.

Редовно преглеждайте очите си

Независимо дали носите очила или не, необходимо е да правите профилактични прегледи на всеки 2 години, а ако е нужно и по­често. Особено важно е да се посещавате редовно офталмолог, ако сте на възраст над 60 години или ако в семейството Ви има хора, страдащи от заболявания на очите. Също както възрастните и при децата трябва да се правят регулярни прегледи при специалист.

Лесни техники за защита на очите

Ако пушите -­ спрете!

Пушенето увеличава риска от катаракта и често причинява сухота в очите. Освен че увеличават риска от сърдечно-­съдови заболявания, цигарите могат да увредят ретината, което от своя страна да доведе до загуба на зрението.

Снимка: Wallpapertip.com

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения