Една ябълка е равна на
пробиотик.
Нова проучване показва, че една ябълка на ден (цялата) е равна не само на
фибри и
витамини, но и на около 100 млн. бактерии. Ако махнете кората, се отказвате от около 10 млн. от тях.
Чревната микрофлора, включваща бактерии, вируси и гъби се добива отчасти от храната. Тези микроби колонизират червата, но само ако зеленчуците и плодовете са в суров вид.
Учените изследвали органични и купени от магазина, традиционно отглеждани ябълки с еднаква свежест. Отделно били изследвани различните части на ябълките.
Излязло, че органичните и традиционно отглежданите ябълки имали еднакъв брой бактерии или около 100 млн. бактерии на 240 гр. Повечето от тях били в семената и стеблото в сърцевината на ябълката.
Кората съдържа най-малко бактерии, но заедно с вътрешността пък показала най-голямо разнообразие от видове.
Повечето бактерии принадлежат към Proteobacteria и Bacteroides, както и малката част към Actinobactera и Firmicutes.
Въпреки че общият брой бактерии бил еднакъв и в двете категории ябълки, четири от десетте типа бактериални класове показали значителни вариации.
Тази разлика идва от разнообразието от бактерии, което се открива в органичните ябълки, когато са прясно откъснати. Освен това техните бактерии са по-равномерно разпределени и по-добре балансирани помежду си.
Някои от бактерии били открити само в традиционно отглежданите ябълки, включително групи като Escherichia и Shigella, за които се знае, че могат да предизвикват тежки гастроинтестинални инфекции. Те се съдържали в голяма част от традиционните ябълки, но в нито една от органичните.
Органичните пък били богати на Lactobacillus, които отсъствали в традиционните.
Балансът в органичните ябълки пречи на прекомерния растеж на дадени бактерии.
Освен от начина на отглеждане обаче, микрофлората на ябълката зависи и от генома, типа и качествата на почвата, както и други фактори.