Сигурно си мислете, че пуканките са просто храна за киното, но те имат много здравни ползи, за които повечето хора не са и чували.
В исторически аспект пуканките са известни на цивилизацията от повече от 6000 години, тъй като царевицата е била важна храна в много древни култури.
Най-ранните археологичски открития са от Перу, но в Мексико и Централна Америка също са открити останки, подсказващи правене на пуканки от близо 5000 години.
В наши дни пуканките са широко консумирани в цял свят. Само че здравните им ползи рязко намаляват в мига, в който биват посипани със сол, масло или други топинги.
Ако обаче пуканката се яде в чист вид, се превръща във вкусна и здравословна храна. Топлината сама по себе си е достатъчна, за да се изпука пуканка, затова не е нужно да се използва олио или други растителни мазнини.
Ако сте от тези, които са склонни да се насладят на пуканките в чистия им вид, то вие ще се възползвате от:
... способността им да подобряват
храносмилането,
... да понижават лошия холестерол,
... да контролират
кръвната захар,
...
антиоксидантните им качества,
...
анти-ейджинг ефекта им (!)
... и… способността им да помагат в борбата с
излишните килограми.
Внимание! Пуканките биха могли да бъдат здравословна закуска, но само при условие, че не биват солени, омаслени, топени и правени каквото и да било, защото всички добавки ги превръщат във вредно и калорично нещо.