До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Бодлив залист (миши трън) за добро здраве

Бодлив залист (миши трън) за добро здраве
Може би не сте запознати с бодливия залист, но тази билка има чудотворни ефекти за здравето и се използва в билколечението от много години.

Какво е бодлив залист?

Бодливия залист е вечнозелен храст, характерен за Европа и западна Африка. Достига 30-60 см височина, има яркочервени плодове и плоски крайни разклонения на стеблото, които приличат на тъмнозелени листа. Нарича се още миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир.

Бял равнец - приложение, взаимодействия

Освен че е красиво допълнение към градината, това растение най-често се култивира заради медицинските качества на корените му.

За какво се използва бодливия залист?

Растението има 3 основни действия:

1. Диуретично/лаксативно.
Приемът му под формата на хранителни добавки намалява задръжката на течности в тялото. Освен това действа и като лаксатив, стимулирайки очистването на червата.

2. Подобрява кръвообращението.
Хората, страдащи от подуване на краката или варикозни вени, могат да се възползват от бодливия залист самостоятелно или в комбинация с витамин С за облекчаване на болката, крампите и чувството за тежест в краката. Според  проведено проучване би могъл да помогне и при подуване на ръцете, особено след химиотерапия по повод карцином на гърдата, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди този ефекти.

Дървото на смъртта: Манчинела или плажна ябълка

3. Намалява отоците.
Освен споменатия ефект за облекчаване на подути крака, билката може да се използва при хемороиди или други варикозни вени поради съдосвиващите си ефекти. Намалява отоците и тъмните кръгове около очите, почиства порите и намалява възпалението на деликатната кожа около очите.

Малко на брой души са съобщили за поява на стомашни болки след употребата на тази билка, но за момента няма доказани нежелани странични ефекти и взаимодействия с лекарства.

Хранителни добавки с бодлив залист
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД