И VLDL (липопротеини с много ниска плътност), и LDL (липопротеини с ниска плътност) са комбинации от протеини и различни видове мазнини, и пренасят
холестерол и триглицериди в съдовете.
Холестеролът е мастна субстанция, необходима за изграждане на клетките.
Триглицеридите са друг вид мазнини, които се използват за съхранение на допълнителна енергия в клетките.
Основната разлика между VLDL и LDL е в процентното съдържание на холестерол, протеини и триглицериди. VLDL съдържат повече триглицери, докато при LDL холестеролът е повече.
И двата вида са
„лош“ холестерол, защото в прекомерно количество увеличават риска от сърдечни болести и удар.
VLDL се образуват в
черния дроб и пренасят триглицериди през тялото, които се използват от клетките като енергия. Консумирането на по-големи количества въглехидрати или захари от тези, които се изгарят, повишава нивата на триглицериди и на VLDL в тялото. Високите нива на триглицериди са свързани с формиране на плаки по артериите, метаболитен синдром и неалкохолна
стеатоза на черния дроб. Някои VLDL се изчистват в кръвотока. Останалите се превръщат LDL.
LDL са с по-ниско съдържание на триглицериди, но с повече
холестерол. Съответно високите нива на холестерол в организма водят и до високи LDL, които също покачват риска от образуване на плаки по съдове, т.нар. атеросклероза.
И двата вида „лош“ холестерол се понижават по един и същ начин – чрез повече физически упражнения и чрез разнообразно и здравословно хранене.
Отказът от цигарите и алкохола също има добър ефект.
Вреден ли е наистина холестеролът?
Холестеролът - добър и лош