Прическа Макарони
В средата на 18ти век под "макарони" се e имало предвид претенциозна и бухнала мъжка прическа, както и мъжете, които са я носели. Изразът възникнал след като млади английски аристократи се завърнали след голяма обиколка на Италия и донесли със себе си чуждата мода.
Паста и Индустриалната революция
В началото пастата била нещо луксозно в Италия поради скъпата работна ръка, тъй като семолината (гриса) трябвало да се меси дълго време. Едва след Индустриалната революция в Непал, когато работата се механизирала и производството станало бързо и лесно, пастата поевтиняла и станала достъпна за масите.
Не е бил Марко Поло
Пастата произлиза от Китай или Гърция, но е мит, че идеята за смесване на вода и брашно е донесена в Италия от Марко Поло след завръщането му от Китай през 13ти век.
Прибори за производство на паста са открити в етруските гробници, а южноиталианците твърдят, че пастата е внесена в Сицилия от арабите.
Все пак, Италия се счита за Царството на пастата поради развитието на техниките за производство и богатството от кулинарни комбинации.
Без лепкаво брашно
Основателят на една от световноизвестните марки паста, Пиетро Барила, поръсвал с брашно ръкава на черния си костюм и ако можел да го издуха без да оставя следа, значи брашното било сухо и финосмляно, и перфектно за паста.
Неапетитните имена
Има повече от 600 вида паста по света, но на италиански имената на отделните видове не звучат много приятно.
"
Спагети" значи "струни, конци",
"
вермичели" са малки червеи,
"
фарфале" са пеперуди, "орекиете" са малки уши,
"
лингуини" са малки езици, а
"
равиоли" са репички.